Κορυφαίοι οικονομολόγοι και κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται να συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θολώνοντας τις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια τους τελευταίους 18 μήνες περίπου σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, με διάφορους βαθμούς επιτυχίας μέχρι στιγμής.

Πριν σταματήσει τον κύκλο αυξήσεών της τον Σεπτέμβριο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το εύρος στόχου 0,25-0,5% τον Μάρτιο του 2022 σε 5,25-5,5% τον Ιούλιο του 2023.

Παρά την παύση, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει ότι τα επιτόκια μπορεί να πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αγορές αρχικά, εάν ο πληθωρισμός πρόκειται να επιστρέψει σταθερά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό επαναλήφθηκε από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga, ο οποίος είπε σε συνέντευξη Τύπου στις συναντήσεις ΔΝΤΠαγκόσμιας Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα περιπλέξουν το επενδυτικό τοπίο για τις εταιρείες και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, ειδικά υπό το φως των οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ανώτατο 9,1% του Ιουνίου 2022 σε ετήσια βάση, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τις προσδοκίες τον Σεπτέμβριο στο 3,7%, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την περασμένη εβδομάδα.

«Σίγουρα, θα δούμε τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είδαμε τον πληθωρισμό να εκτυπώνεται πρόσφατα στις ΗΠΑ, κάτι που ήταν απογοητευτικό αν ήλπιζα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν», δήλωσε ο Greg Guyett, Διευθύνων Σύμβουλος της παγκόσμιας τραπεζικής και αγορών στην HSBC, στο CNBC στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ στο Μαρακές του Μαρόκου την περασμένη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε τον περασμένο μήνα μια 10η συνεχή αύξηση των επιτοκίων για να ανεβάσει τη διευκόλυνση κύριας καταθέσεώς της στο ρεκόρ 4%, παρά τις ενδείξεις αποδυνάμωσης της οικονομίας της ευρωζώνης. Ωστόσο, σηματοδότησε ότι περαιτέρω αυξήσεις μπορεί να είναι εκτός τραπεζιού προς το παρόν.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας, Boris Vujčić, δήλωσε ότι η πρόταση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν είναι καινούργια, αλλά ότι οι αγορές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έχουν καθυστερήσει στην ανατιμολόγηση για να το προσαρμόσουν.

Αυτή η επιφυλακτικότητα επαναλήφθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Mārtiņš Kazāks, ο οποίος είπε ότι ήταν χαρούμενος που τα επιτόκια παραμένουν στο σημερινό τους επίπεδο, αλλά δεν μπορούσε να «κλείσει την πόρτα» σε περαιτέρω αυξήσεις.

Επίσης, στο πιο επιθετικό άκρο της πολιτικής προσέγγισης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann, πρότεινε ότι οι κίνδυνοι για την τρέχουσα τροχιά πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι ανοδικοί, επισημαίνοντας την έκρηξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και άλλες πιθανές διαταραχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Για τον διοικητή της South African Reserve Bank, Lesetja Kganyago, η δουλειά «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Ωστόσο, πρότεινε ότι το SARB βρίσκεται σε ένα σημείο όπου μπορεί να αντέξει οικονομικά να σταματήσει για να αξιολογήσει τις πλήρεις επιπτώσεις της προηγούμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς από 3,5% τον Νοέμβριο του 2021 σε 8,25% τον Μάιο του 2023, όπου παραμένει έκτοτε.

Διαβάστε ακόμη: