Αν και αυξάνονται τα στοιχήματα ότι πάμε σε παύση της αύξησης των επιτοκίων, οι ενδείξεις από τις αγορές είναι αντίθετες, καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, ενώ η αύξηση οι τιμές των τουριστικών υπηρεσιών όπως και στις τιμές των τροφίμων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό…

Το μείζον ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, θα πατήσει φρένο στην αύξηση των επιτοκίων ή θα προχωρήσει στη 10η άνοδο τους από τον Ιούλιο του 2022.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη νέα συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης στις 14 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη, με τις πιθανότητες αύξηση ή μη να είναι μοιρασμένες κατά 50%. Όλα θα κριθούν από τα στοιχεία του Αυγούστου, και με δεδομένο ότι η ανάπτυξη σε επίπεδο ΕΕ παραμένει χαμηλή και ο δομικός πληθωρισμός δεν υποχωρεί όσο αναμενόταν.

Και ενώ η κατάσταση παραμένει ρευστή, η ζήτηση για δάνεια λιανικής έχει σχεδόν «παγώσει», συνεχίζονται οι αποπληρωμές στα δάνεια επιχειρηματικής πίστης και οι δανειολήπτες αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, για να «μετρήσουν» πόσο αυξημένες θα είναι οι δόσεις των δανείων τους.

Οι πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων είναι εντονότερες στους επιχειρηματίες, καθώς τα δάνεια τους δεν έχουν καμία προστασία, όπως συμβαίνει με τα δάνεια των νοικοκυριών, στεγαστικά και επισκευαστικά.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων προέρχεται από τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ειδικά για εκείνες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες με ελαστική ζήτηση, οι πωλήσεις των οποίων υποχωρούν τους τελευταίους μήνες, καθώς η ακρίβεια έχει αυξήσει τις δαπάνες των νοικοκυριών για βασικές ανάγκες.

Την ίδια ώρα η άνοδος των επιτοκίων ενισχύει τα κέρδη των τραπεζών και σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου 2023, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 58% σε ετήσια βάση.

Για την Eurobank τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν αυξημένα κατά 56,2% στα 748 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα έγραψε έσοδα από τόκους πάνω από 1 δις ευρώ με τα 529 εκατ. ευρώ στο 2ο τρίμηνο του 2023, ενώ η Alpha Bank εμφάνισε έσοδα ύψους 864 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,5% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη: