Νέα σελίδα όχι μόνο στον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου αλλά και το επόμενο βήμα στην επέκταση του ομίλου στην Μέση Ανατολή και την Ασία αποτελεί η ανακοινωθείσα χθες κίνηση της Eurobank να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας , με στόχο τον έλεγχο της δεύτερης συστημικής τράπεζας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Χθες έγινε ακόμη ένα βήμα, το οποίο ήταν αναμενόμενο και η Eurobank απέκτησε το 17,3% των μετοχών που κατέχει το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Pimco (του μετόχου που ονομάζεται εντός της τράπεζας Poppy Sarl) στην Ελληνική Τράπεζα, έναντι τιμήματος 168 εκατ. ευρώ , ή 2,35 ευρώ ανά μετοχή.

Με την απόκτηση του 17,3% από την Pimco και δεδομένου ότι το deal θα εγκριθεί από την ΕΚΤ, το επόμενο βήμα είναι η υποβολή δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η Eurobank ενδέχεται να εξετάσει την απόκτηση και επιπλέον μετοχών μέσω άλλων συναλλαγών, η ολοκλήρωση των οποίων θα τελεί υπό τις αντίστοιχες κανονιστικές εγκρίσεις.

Η Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό 29.2% στην Ελληνική Τράπεζα και συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η συμμετοχή της θα ανέλθει σε 46,5%.

Κατά συνέπεια, σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου περί δημοσίων προτάσεων του 2007, η Eurobank, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν θα της ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή.

«Η επένδυση αυτή είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική του ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2023 η Ελληνική Τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο της Εurobank, κάτι που θα σηματοδοτήσει νέο κύκλο αλλαγών.

Η εξαγορά του πακέτου των μετοχών και κατ’ επέκταση το μεγάλο και απτό ενδιαφέρον της Eurobank για την Ελληνική γίνεται σε μία περίοδο που η τράπεζα ανακοίνωσε δη το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη και για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στις 30 Αυγούστου (Για το 2023 αναμένονται κέρδη προ φόρων άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ).

Η κίνηση

Δύο σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με την κίνηση αυτή , που αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τον τραπεζικό χάρτη στην Ελλάδα:

Α) Η χρηματιστηριακή αξία της μητρικής τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ , γεγονός που θα καταστήσει την Eurobank , την πρώτη και με διαφορά από τη δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα στην Ελλάδα , πράγμα που έχει βαρύνουσα σημασία στις τοποθετήσεις των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Β) Η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας θα συμβάλλει στην επέκταση σε άλλες χώρες σχεδιάζει η μητρική τράπεζα Ειδικότερα η τράπεζα σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας κ. Ιωάννου στο Bloomberg σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, Ντουμπάι, Ινδίας και Ισραήλ, στοχεύοντας δυναμικούς πελάτες , καθώς αποτελεί μια ελληνική τράπεζα που επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη από το διεθνές δραστηριότητες.

«Για να είμαστε επιτυχημένοι πρέπει να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν διευρύνουμε τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε”, είπε ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, και επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Οι παραπάνω αποτελούν αγορές διαχείρισης μεγάλου πλούτου στις οποίες πρέπει να εισέλθει κάποιος νωρίς αν θέλει να αδράξει τις ευκαιρίες όπως τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: