Αιφνιδιασμό προκάλεσε στην αγορά ακινήτων και τον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για αλλαγή στο πρόγραμμα για τη «χρυσή βίζα» και την αύξηση του ελάχιστου ορίου αξίας ακινήτου για την έκδοση άδειας διαμονής στις 500.000 ευρώ από τις 250.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν αφού δοθεί χρόνος για να προετοιμαστούν οι επαγγελματίες.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ου είναι το καθ´ ύλη αρμόδιο για να νομοθετήσει, ξεκαθαρίζουν ότι οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθούν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου θα γίνουν δεκτές με το κατώτατο όριο των 250.000 ευρώ.

Η όλη διαδικασία μαζί με την δημόσια διαβούλευση ενδέχεται να χρειαστεί περί τους δύο μήνες, ενώ η ισχύς του νόμου εξετάζεται να προσδιοριστεί από την ημερομηνία κατάθεσης του χωρίς να αποκλείεται όμως να ξεκινήσει από το νέο έτος.

Στο τραπέζι διάφορα σενάρια για τη χρυσή βίζα

Στο μεταξύ, εξετάζονται όλα τα σενάρια για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στο πρόγραμμα για τη «χρυσή βίζα».

Και αυτό γιατί δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, πέρα από την αύξηση του ορίου επένδυσης που ανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Για παράδειγμα, μπορεί να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη που υπάρχει στο νόμο για τον καθορισμό διαφορετικών ορίων ανάλογα με την περιοχή, με στόχο την διάχυση των επενδύσεων στην περιφέρεια.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες θα μπορούσε για παράδειγμα η απαιτούμενη επένδυση να καθοριστεί στο ανώτατο όριο των 500.000 ευρώ σε περιοχές όπως η Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά σε άλλες περιοχές να ισχύσει χαμηλότερο όριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, άλλη μία σημαντική παράμετρος αφορά την πιθανότητα να απαγορευθεί η απόκτηση δύο ή και περισσότερων ακινήτων.
Εν ολίγοις, οι 500.000 ευρώ θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνον ένα ακίνητο. Διαφορετικά θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι (κάτι που πράττουν ορισμένοι σήμερα) να αποκτήσουν π.χ. πέντε διαμερίσματα των 100.000 ευρώ έκαστο, ακυρώνοντας στην πράξη την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά.
Το ερώτημα βέβαια είναι πόσα τέτοια ακίνητα, αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ, διατίθενται προς πώληση και πώς θα αποφευχθούν νέες, απότομες «αναπροσαρμογές» αξιών σε διαμερίσματα που σήμερα πωλούνται αντί π.χ. 400.000 ευρώ

Αναβρασμός στην αγορά

Στην αγορά πάντως επικρατεί αναβρασμός, καθώς εκτιμάται ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, καθώς σήμερα προσφέρει το πιο προσιτό πρόγραμμα. «Χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ναι μεν έχουν επίσης όριο επένδυσης τα 500.000 ευρώ, αλλά ειδικά η τελευταία προσφέρει και την επιλογή της λήψης της ιθαγένειας, μόλις ο επενδυτής συμπληρώσει πέντε χρόνια από την εξασφάλιση της άδειας παραμονής», σημειώνει ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Ρισβάς και Συνεργάτες που ειδικεύεται σε προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης.

Κατά τον ίδιο, ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι και το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η αλλαγή στο πρόγραμμα για τη χρυσή βίζα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές «ανοιχτές» αγοραπωλησίες αυτό το διάστημα, που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας.

Σήμερα, το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» υπολογίζεται ότι έχει συνεισφέρει περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ από το 2014 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται. Ωστόσο, ορισμένοι από εκείνους που τοποθετήθηκαν την περίοδο 20152018, όταν τα ακίνητα ήταν πιο φθηνά από σήμερα, έχουν σπεύσει να μεταπωλήσουν τα ακίνητά τους και να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες.

Έτσι, σε συνδυασμό και με τεχνικούς λόγους, που άπτονται της ανανέωσης παλαιότερων αδειών, ο αριθμός των αδειών στο τέλος Ιουνίου διαμορφωνόταν σε 9.075, από 9.619 στις αρχές του έτους.

Διαβάστε ακόμη: