Τρεις διαφορετικές «ταχύτητες» αναμένεται να ακολουθεί η διαδικασία έκδοσης της χρυσής βίζα.

Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να προχωρήσει άμεσα στην νομοθέτηση της αλλαγής των ορίων έκδοσης υλοποιώντας και τη σχετική εξαγγελία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Πληροφορίες φέρνουν την σχετική τροπολογία να κατατίθεται στη Βουλή ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Στην πρώτη ταχύτητα, το όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε αυτήν θα ενταχθούν οι περιοχές πολύ υψηλής ζήτησης στις οποίες καταγράφεται πολύ μεγάλη άνοδος των τιμών κάτι που αποδίδεται και στην περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων ακινήτων.

Το όριο θα αυξηθεί προκειμένου οι όποιοι ξένοι επενδυτές εμφανιστούν, να είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν σε πραγματικές επενδύσεις και όχι σε αγορές που απλώς θα στερούν ένα προς πώληση ακίνητο από την αγορά.

Βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων όπου καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για ακίνητα ακόμη και περιοχές της Κρήτης είναι σίγουρο ότι θα ενταχθούν στην πρώτη ταχύτητα.

Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει «σπασμένο» το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μετά την αύξηση του ορίου στα 500.000 ευρώ για τα Βόρεια και τα Νότια προάστια, παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση στα ανατολικά και στα δυτικά της Αττικής με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές με μεγάλη ταχύτητα.

Ένα από τα σενάρια είναι η υπόλοιπη Αττική να αυξηθεί στα 400 ή στα 500.000 ευρώ ώστε ολόκληρο το λεκανοπέδιο να απευθύνεται πλέον μόνο σε ενδιαφερόμενους για σημαντικές επενδύσεις.

Από εκεί και πέρα όμως, θα δημιουργηθεί και μια 3η ταχύτητα με όριο έκδοσης τα 250.000 ευρώ.

Θα αφορά σε περιοχές στις οποίες δεν εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και αυτό θα επιτρέψει στο να μην βγει η Ελλάδα έξω από το χάρτη των χωρών υποδοχής ξένων επενδυτών.

Άλλωστε, και το 2023, η Χρυσή Βίζα ήταν βασικό εργαλείο προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων οι οποίες μόνο στα ακίνητα ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: