Στην αύξηση του χαμηλού ορίου των 250.000 ευρώ για την απόκτηση «χρυσής βίζας» προχωρεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, με στόχο αφενός να περιοριστεί η ζήτηση και αφετέρου να «ξεφουσκώσουν» οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, ωστόσο φαίνεται να έχουν καταλήξει στην αύξηση του ελάχιστου ποσού των 250.000 ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν αυξημένες πωλήσεις ακινήτων σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, όπου το όριο για τη χορήγηση της άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» διατηρήθηκε στις 250.000 ευρώ, όπως επίσης και η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη. Σημειώνεται ότι το όριο διπλασιάστηκε στις 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια και σε συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων.

Περιοριστικά μέτρα

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ σχετικά με τη «χρυσή βίζα»: «Θα εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις, αλλά θα υπάρξει μια εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα, για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη».

Πάντως στην Πορτογαλία φαίνεται να τερματίζεται το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» τουλάχιστον για επενδύσεις σε ακίνητα, καθώς καταγράφονται επίσης τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων καθώς και των μισθώσεων.

Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας είχε εισροές κεφαλαίων ύψους 7,3 δισ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα που θεσπίστηκε πρόσφατα προσφέρει μεν τη δυνατότητα άδειας, αλλά αποκλειστικά και μόνο μέσω επένδυσης σε επενδυτικά κεφάλαια. Το ελάχιστο ύψος διατηρήθηκε στις 500.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Ουγγαρία τροποποίησε το πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης, η οποία προσέθεσε και τα ακίνητα (που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν) στην κατηγορία των επενδύσεων που εξασφαλίζουν άδεια παραμονής.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν άδεια είτε μέσω ελάχιστης επένδυσης 250.000 σε επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων, είτε μέσω απευθείας επένδυσης ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτου.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές του τομέα επενδυτικής μετανάστευσης, όπως η βρετανική Astons, το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ένα από τα ελκυστικότερα πανευρωπαϊκά, λόγω του ότι διαθέτει το χαμηλότερο όριο για τους ξένους επενδυτές, δηλαδή τις 250.000 ευρώ.

Παρότι από το επίπεδο αυτό εξαιρούνται πλέον τα ακίνητα που βρίσκονται στα ελκυστικότερα σημεία της Αττικής, όπως π.χ. στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια (όπου το ελάχιστο όριο έχει διπλασιαστεί πλέον σε 500.000 ευρώ), εντούτοις υπάρχουν ακόμη σημαντικές περιοχές προς τις οποίες κατευθύνονται ήδη οι ξένοι επενδυτές.

Αντικειμενικές αξίες: Έρχεται «ψαλίδισμα» σε πολλούς δήμους λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αύξηση αδειών

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2023 οι άδειες που είχαν χορηγηθεί προς επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία σημείωσαν αύξηση κατά 77,8% σε 370 (από 208), ενώ εκείνες προς Ισραηλινούς ενισχύθηκαν κατά 77,6% σε 183 (από 103).

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έγκριση χορήγησης 7.319 αδειών με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Οι Βρετανοί επενδυτές συνδυάζουν την αγορά εξοχικής κατοικίας με την εξασφάλιση άδειας παραμονής. Για τους Κινέζους βασική προτεραιότητα είναι η απόκτηση μιας δευτερεύουσας κατοικίας για τις διακοπές τους και σε επόμενο στάδιο εξετάζουν την επενδυτική εκμετάλλευση αυτού του ακινήτου, ενώ οι Ισραηλινοί αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

Συνολικά, πάντως, ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί από τα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 11.992 άδειες.

Οπως αναφέρουν δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης, πλέον παρατηρούνται καθυστερήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 8 και 10 μηνών μέχρις ότου εκδοθούν οι σχετικές άδειες, παρότι στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ότι θα πρέπει κάθε άδεια να έχει χορηγηθεί εντός διμήνου από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα το 2023 (με την αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε επιλεγμένες περιοχές), οι οποίες ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Αυγούστου, προκάλεσαν «φρενίτιδα» αγορών από τους ενδιαφερομένους, ώστε να εξασφαλίσουν ακίνητα στις περιοχές της προτίμησής τους και με το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει τριετή φοροαπαλλαγή για τα κλειστά ακίνητα που θα βγουν στην αγορά. Συγκεκριμένα, η πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων προβλέπει την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ακίνητα που ήταν κλειστά το 2023, καθώς και για όσα μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια.

Ο υπουργός ανέφερε: «Θα μελετήσουμε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές / εκτός μίσθωσης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μια πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Εχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μια ανάλυση κόστους – οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε τόσο για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Ετσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».