Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα, καθώς οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης, οι χρήστες της περίφημης “χρυσής βίζας” και οι εξαγορές κατά κύματα και από διαφορετικές χώρες ακινήτων, έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην αγορά, όπου κυριαρχούν τα υψηλότατα ενοίκια, η απίστευτη έλλειψη ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και οι πρωτοφανείς στρεβλώσεις.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήδη άρχισε να ξεφουσκώνει η φούσκα των ακινήτων, αλλά στην Ελλάδα, οι αυξήσεις συνεχίζονται, όταν μάλιστα και οι τράπεζες ουσιαστικά είχαν συμμετοχή σε αυτή την κατάσταση, αφού τα στεγαστικά δάνεια για δύο σχεδόν χρόνια ήταν ασύμφορα λόγω υψηλών επιτοκίων.

Ειδικότερα, όμως, το θέμα με την περίφημη “χρυσή βίζα”, δημιούργησε μία πολλαπλασιαζόμενη κρίση στην αγορά κατοικίας, καθώς οι ξένοι που ήθελαν να αγοράσουν ακίνητο στη χώρα μας, εισάγοντας το ποσό των 250.000 ευρώ, τουλάχιστον, εκτίναξαν τις όλες αξίες, ακόμα και σε κατ’ εξοχήν περιοχές λαϊκής κατοικίας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, αλλά και αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έτσι θα ανακόψει κάπως αυτό το κύμα, ανέβασε το ποσό στα 500.000 ευρώ, αν και παράγοντες του χώρου αναφέρουν ότι ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά, καθώς έχουν ασκηθεί πιέσεις από πολλές πρεσβείες.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Πορτογαλία, η οποία όμως βρήκε τη λύση και μάλιστα με έναν πολύ έξυπνο και αποδοτικό συνάμα τρόπο και για όσους ήθελαν να αποκτήσουν τη “χρυσή βίζα”, αλλά και για την επαναφορά της ηρεμίας στην αγορά κατοικίας.

Πλέον, όσοι επιθυμούν να την αποκτήσουν, το ποσό των 500.000 ευρώ δεν θα το κατευθύνουν στην αγορά κατοικίας, αλλά θα επιλέγουν ένα από τα επενδυτικά ταμεία της χώρας, όπως για παράδειγμα αυτό της Βιώσιμης Γεωργίας, που χρηματοδοτεί με επιτυχία την εξέλιξη της γεωργίας και έχει συνάμα ελκυστικές αποδόσεις, πολύ μεγαλύτερες των τραπεζικών επιτοκίων καταθέσεων.

Εμείς εδώ, αντί να ασχολούμαστε με τα σοβαρά και επείγοντα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, παρακολουθούμε ασμένως δολοφονίες, βιασμούς, γυναικοκτονίες, φροντιστήρια, αλλά και εξώσεις…

Διαβάστε ακόμη: