Καθολικό αίτημα για ίση αντιμετώπιση έναντι του Δημοσίου υπέβαλαν τις τελευταίες ώρες οι εκπρόσωποι όλων των κορυφαίων, διεθνώς, επενδυτικών κεφαλαίων, προκειμένου να επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών κατά την διαδικασία πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ.

Στις δεκάδες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας του ελληνικού επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνει η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, τόσο οι διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της διαδικασίας αποπένδυσης έγιναν αποδέκτες ενός ηχηρού μηνύματος: Ανεξάρτητα από το ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει τελικά στην αγορά το ΤΧΣ αλλά και τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων κινήσεων, η επενδυτική κοινότητα ζητάει μετ’ επιτάσεως να μην υπάρχουν μέτοχοι δύο ταχυτήτων.

«Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν οριστικά σελίδα», τονίζει στο «R» πηγή από τη Νέα Υόρκη. Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, έχουν θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, έχουν ενισχύσει την ρευστότητα τους και ετοιμάζονται έπειτα από αρκετά χρόνια να διαθέσουν μέρισμα στους μετόχους τους.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τονίζει οι ίδια πηγή, τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού δεν μπορούν να δεχθούν να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των ιδιωτών, Ελλήνων και ξένων μετόχων, έναντι του Δημοσίου.

Η αλλαγή σελίδας πρέπει να σημάνει και το τέλος των VETO στα Διοικητικά Συμβούλια και την κατοχή πακέτων μετοχών που θα συνοδεύονται από πάσης φύσεων προνόμια.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν και ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Διαφορετικά όλο αυτό το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες θα τεθεί υπό αίρεση» καταλήγει η ίδια πηγή.

Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας στη Νέα Υόρκη, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) θα παρουσιάσουν σε κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και funds με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 10 τρισ. δολ., τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα μετά την πρόοδο των τελευταίων ετών και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα την περασμένη χρονιά.

Την ίδια στιγμή σοβαρή δουλειά γίνεται και από την Διοίκηση του ΤΧΣ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ηλίας Ξηρουχάκη και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Νικόλαο Βαλαντάση να έχουν ολοκληρώσει περισσότερα από 20 κλεισμένα ραντεβού στη Νέα Υόρκη, έχοντας συναντηθεί μεταξύ άλλων με τις BoFa, BlackRock, Barclays και Morgan Stanley.

«Είναι αυτονόητο τονίζει έταιρη τραπεζική πηγή, ότι επενδυτικά κεφάλαια με τέτοια δύναμη «πυρός» θέλουν ένα ξεκάθαρο επενδυτικό story χωρίς θολά σημεία και γκρίζες ζώνες προκειμένου να κτίσουν θέσεις εμπιστοσύνης.

Θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης και διαχείρισης που θα έχει το Δημόσιο μέχρι την οριστική αποχώρηση του και πρακτικές του πρόσφατος «μνημονικού» παρελθόντος κατά την άσκηση διοίκησης θα αποτελέσουν παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: