Σε μια «σκοτεινή» μεριά του διαδικτύου, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο χρήστης USDoD ένιωθε περήφανος και λίγο νευρικός ταυτόχρονα. Είχε φτιάξει τον πρώτο του κώδικα και τον παρουσίαζε στους «συναδέλφους» του. «Μοιάζει πολύ με κώδικα OpenAI», παρατηρεί ένας πιο έμπειρος χρήστης. «Ναι, το OpenAI μού έδωσε ένα χεράκι για να τελειώσω το script», απαντάει ο φέρελπις χάκερ.

Mπορεί να κυκλοφορεί μόλις δύο μήνες, αλλά οι ασύλληπτες δυνατότητες του ChatGPT και τα νέα πεδία που ξεκλειδώνει έχουν προκαλέσει συζητήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται στις αρνητικές του χρήσεις: ήδη εγείρεται ζήτημα στην εκπαίδευση, καθώς μπορεί να γράψει έτοιμες εργασίες χωρίς να λάβει υπόψη του τους κανόνες για τη λογοκλοπή και την πνευματική ιδιοκτησία, ενώ ερωτήματα έχουν τεθεί και για την ασφάλεια της ίδιας της δημοκρατίας.

Πριν όμως ανησυχήσουμε για το πολιτικό μας σύστημα, ίσως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας πιο κοντά, στο πεδίο όπου υπάρχει και δραστηριοποιείται το δημιούργημα της OpenAI: το ίδιο το διαδίκτυο. Ένα μέρος που έχει αποδειχθεί ανοιχτό και αφιλόξενο ταυτόχρονα, εύκολο στη χρήση αλλά και γεμάτο κινδύνους.

Ένας από αυτούς είναι και οι διαδικτυακές απάτες, τα κακόβουλα λογισμικά, οι χάκερ. Μπορεί οι περισσότερες τεχνολογίες από μόνες τους να μην είναι ανήθικες, επιβλαβής όμως και ανήθικη μπορεί να γίνει σίγουρα η χρήση τους. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δημιουργείται το ερώτημα αν το ChatGPT και η τεχνητή νοημοσύνη γενικότερα άνοιξε ένα πεδίο δόξης λαμπρό για όσους επιβουλεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα, τα αρχεία που έχουμε στις συσκευές μας.

Η τεχνολογία ΑΙ στην υπηρεσία των χάκερ

Σύμφωνα με έρευνα της CheckPoint Research, μόλις ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, οι επίδοξοι κυβερνοεγκληματίες είχαν ήδη βρει τρόπους να το αξιοποιήσουν. Ο USDoD το χρησιμοποίησε για να φτιάξει ένα εργαλείο κρυπτογράφησης (encryption tool), φαινομενικά άκακο αλλά με εν δυνάμει κακόβουλες χρήσεις· κάποιος άλλος έφτιαξε έναν κώδικα που μπορεί να αντιγράψει τα αρχεία κάποιου και να τα μεταφέρει σε άλλον υπολογιστή· πολλοί έφτιαξαν ψεύτικες εικόνες και «έργα τέχνης» για να τα πουλήσουν σε ενδιαφερόμενους. Το τελικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται αν δημιουργήθηκε από άνθρωπο ή από πρόγραμμα.

«Με το ChatGPT, μπορεί να δημιουργηθεί ένα script που ενδεχομένως θα αντιγράψει ή θα αφαιρέσει αρχεία από μια συσκευή, θα τα κρυπτογραφήσει (για να μην τα πάρουν άλλοι) και θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει με απομακρυσμένο υπολογιστή. Στη συνέχεια, ο κακόβουλος χρήστης μπορεί να ζητήσει λύτρα σε κρυπτονομίσματα ή να απειλήσει ότι θα δημοσιεύσει αυτά τα αρχεία», σημειώνει ο δρ. Βασίλης Βλάχος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αν και δεν ακούγεται ιδανική η προοπτική αυτή, τα καλά νέα είναι ότι το ChatGPT δεν μπορεί από μόνο του να δημιουργήσει οτιδήποτε από το μηδέν. Χρειάζονται να του δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και τα κατάλληλα δεδομένα, υπόκειται στους περιορισμούς και στις παραμέτρους που έχει θέσει ο εκάστοτε χρήστης.

Ο ανθρώπινος παράγοντας φέρνει και ένα άλλο εμπόδιο: «Δεν είναι εφικτό από μόνο του το ChatGPT να μολύνει με ένα malware κάποιον υπολογιστή. Πρέπει κάποιος να φτιάξει τον κακόβουλο κώδικα και να τον “κρύψει” σε ένα url, email ή κάποιο SMS που σου λέει “πάτα εδώ”, να το “φυτέψει” με κάποιο τρόπο στην εκάστοτε συσκευή», σημειώνει ο Βασίλης Βασιλόπουλος, υπεύθυνος προστασίας δεδομένων στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι δυνατότητές του είναι ακόμα περιορισμένες έτσι ώστε να γίνει πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα των κυβερνοεγκληματιών. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, το script που δημιουργείται έχει σφάλματα και χρειάζεται διορθώσεις.

Πύλη εισόδου για νέους κυβερνοεγκληματίες

Από την άλλη, όπως και ο USDoD έκανε την πρώτη του προσπάθεια, έτσι και πολλοί άλλοι (ειδικά οι νεότεροι) που έχουν μια μικρή εξοικείωση με βασικές αρχές του προγραμματισμού θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το ChatGPT.

Για το ζήτημα αυτό, μίλησε στην «Κ» ο Τζέικ Μουρ (Jake Moore), σύμβουλος παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας της κορυφαίας εταιρείας ESET. Όπως λέει, οι ανεξάντλητες δυνατότητες και χρήσεις του ChatGPT σε χέρια χάκερ – από καλογραμμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος μέχρι τη συγγραφή κακόβουλου κώδικα – είναι πιθανό να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την προστασία των χρηστών και των συσκευών από τις αναπόφευκτες επιθέσεις. «Είναι απίστευτα εύκολο να την εκμεταλλευτούν επαγγελματίες εγκληματίες, αλλά και όσοι έχουν βλέψεις να μπουν στο ηλεκτρονικό έγκλημα καθώς οι περιορισμοί στη χρήση του είναι ελάχιστοι», σημειώνει.

Προς το παρόν, το ChatGPT είναι δωρεάν και ελεύθερο στο ευρύ κοινό, καθώς δοκιμάζεται, εκπαιδεύεται και συλλέγει δεδομένα. Η OpenAI κάποια στιγμή θα αρχίσει να το προσφέρει με το αζημίωτο σε όποιον το επιθυμεί, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να γίνεται σωστή χρήση του. Και αυτές, όμως, μπορούν να παρακαμφθούν: παρόλο που είναι «κλειδωμένο» στη Ρωσία, χάκερ που μένουν εκεί έχουν βρει τρόπο να παρακάμπτουν τον γεωγραφικό αυτό περιορισμό.

Για να συνδεθείτε στο Chat GPT, πρέπει να επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο άνοιξε ai και δημιουργήστε λογαριασμό. Είναι πολύ απλό, χρειάζεστε απλώς μια διεύθυνση email και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου που μπορεί να λάβει τον κωδικό επαλήθευσης του Chat GPT.

Ακολουθούν τα βήματα για να εγγραφείτε στο ChatGPT:

  • Πρώτον, ανοίξτε Σύνδεσμος εγγραφής στο ChatGPT στο πρόγραμμα περιήγησής σας στο Διαδίκτυο.
  • Στη συνέχεια κάντε κλικ στο “Επιλογή”Εγγραφή“.
    Εγγραφείτε στο Chat GPT
  • Στη συνέχεια, επιλέξτε μεταξύ της εισαγωγής της διεύθυνσης email σας και του ορισμού ενός κωδικού πρόσβασης για αυτήν ή της σύνδεσης με τον λογαριασμό σας Google ή τον λογαριασμό σας Microsoft.
    Εισαγάγετε τη διεύθυνση email σας στο gpt chat

     

    Ορίστε κωδικό πρόσβασης στη συνομιλία gpt
  • Μετά από αυτό, μεταβείτε στα εισερχόμενα του email σας για να το επιβεβαιώσετε και να το ενεργοποιήσετε.
  • Στη συνέχεια, επιλέξτε τη χώρα και εισαγάγετε τον αριθμό τηλεφώνου σας.
    Επιλέξτε τη χώρα και πληκτρολογήστε τον αριθμό τηλεφώνου σας
  • Μετά από αυτό, πληκτρολογήστε τον κωδικό που σας εστάλη στον αριθμό τηλεφώνου ή στο κινητό σας τηλέφωνο για να τον επιβεβαιώσετε.
    Επιβεβαιώστε το τηλέφωνο ή τον αριθμό του κινητού σας στο GBT Chat
  • Αφού επιβεβαιώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στη συνομιλία GPT, συνδεθείτε στη συνομιλία GPT και ξεκινήστε να τη χρησιμοποιείτε.

Χώρες και περιοχές που δεν υποστηρίζονται αυτήν τη στιγμή στο Chat GPT

Ορισμένες χώρες και περιοχές δεν υποστηρίζονται επί του παρόντος στη συνομιλία GPT: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Αγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Λευκορωσία και Μπουρούντι. «Καμπότζη», «Καμερούν», «Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», «Τσαντ», «Κίνα», «Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», «Κούβα», «Αίγυπτος», «Ισημερινή Γουινέα», «Ερυθραία», «Αιθιοπία, “Γαλλικά Νότια Εδάφη “,” Νήσοι Χερντ και Μακ Ντόναλντ “,” Χονγκ Κονγκ “,” Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν “,” Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος “,” Λιβυκή Αραβική Τζαμαχίρια “,” Μακάο “,” Μαυρίκιος “,” Βόρεια Κορέα , Παραγουάη , Ένωση Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Σουαζιλάνδη, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία, «Ουζμπεκιστάν», «Βενεζουέλα», «Βιετνάμ», «Υεμένη», «Ζιμπάμπουε».

Ειδοποίηση: Εάν χρησιμοποιείτε το Chat GPT στις χώρες που αναφέρονται στις προηγούμενες γραμμές, χρειάζεστε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου που υποστηρίζεται από το OpenAI για να εγγραφείτε. Δηλαδή, πρέπει να είναι διαθέσιμες ορισμένες χώρες για τις οποίες είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα.

Διαβάστε ακόμη: