Περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου carry trade έχουν ήδη ξετυλιχθεί, αναφέρουν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan.

Στην πρόσφατη έκθεσή της, η JPMorgan σημειώνει ότι η ανταμοιβή κινδύνου για τα carry trade είναι χαμηλή λόγω των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ και της πιθανής ανατιμολόγησης των χρηματοδότων με χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ. Επίσης, επεσήμαναν ότι η ορμή των επιτοκίων αναμένεται να στραφεί πιο σημαντικά έναντι της μεταφοράς G10, η οποία ευνοεί την εναλλαγή στην αξία.

«Η άποψή μας παραμένει αμετάβλητη και για τα δύο, αλλά τα καλάθια carry trade έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση μετά το τεχνολογικό sell-off», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές στο σημείωμα της Τετάρτης.

Για τα χαρτοφυλάκια G10, EM και παγκόσμιων χαρτοφυλακίων, οι αναλήψεις ήταν περίπου 10%, «που σημαίνει ότι όλες οι θετικές αποδόσεις από το έτος μέχρι σήμερα έχουν εξαλειφθεί», έγραψαν, χαρακτηριστικά.

Σε εξέλιξη το carry trade

«Οι απώλειες συνεχίζονται από τα τέλη Μαΐου για καλάθια με νομίσματα EM, αλλά είναι πιο πρόσφατες για τις G10. Οι αναλήψεις ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να περιορίσουν σημαντικά τις συσσωρευμένες αποδόσεις από τα τέλη του 2022.»

Το στοιχείο spot του παγκόσμιου καλαθιού carry trade υποδηλώνει ότι το 75% των συναλλαγών μεταφοράς έχει αφαιρεθεί, αν και αυτό δεν είναι ένα απολύτως αξιόπιστο μέτρο, επεσήμαναν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Η JPMorgan παρατηρεί ότι η απόσυρση στρατηγικής ήταν σημαντική σε σύγκριση με τις μετοχές, υποβαθμίζοντας την ιστορική σχέση ανάληψης μετοχικού κεφαλαίου FX.

H στρατηγική – η οποία περιλαμβάνει δανεισμό με χαμηλά επιτόκια για τη χρηματοδότηση αγορών σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης αλλού – είναι στο επίκεντρο εδώ και μήνες. Οι συναλλαγές αυτές μειώθηκαν κατακόρυφα την περασμένη εβδομάδα καθώς η αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς εκτινάχθηκε εν μέσω φόβων για ραγδαίες μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve και μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.