Με την τιμή του μαύρου χρυσού να παραμένει στα ύψη λόγω του πολέμου, που δεν μοιάζει εξάλλου να τερματίζεται σύντομα, δεν προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα έκθεσης-δημοσκόπησης της Bank of America Global Research που έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των θεσμικών επενδυτών «βλέπουν» πως το πετρέλαιο θα είναι μακράν ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς.
Πραγματικά, στην νεότερη έκθεση της BofA, το 67% των επενδυτών και fund managers δήλωσε πως περιμένει ότι το πετρέλαιο θα αποφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις φέτος σε σχέση με έτερες επενδύσεις, όπως ο χρυσός, τα crypto ή και το χρηματιστήριο. Τον περασμένο μήνα το 56% είχε ανάλογη άποψη, που σημαίνει πως η εκτίμηση αυτή πλέον παγιώνεται μεταξύ των θεσμικών επενδυτών.
O παράγοντας του πολέμου
Η τιμή του μαύρου χρυσού ξεκίνησε να ανακάμπτει δυναμικά από πέρυσι, με το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, όμως ο πόλεμος εκτίναξε τις τιμές σε νέα υψηλά.
Στις αρχές της χρονιάς το αμερικανικό WTI βρισκόταν περίπου στα 76 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα διαπραγματεύεται πάνω από τα 122 δολάρια το βαρέλι. Αντιστοίχως το Brent καταγράφει νέα άνοδο φλερτάροντας με τα 124 δολάρια το βαρέλι.
Το ράλι αυτό έχει φέρει ανάλογες υψηλές αποδόσεις και στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης S&P Energy Sector μετρά κέρδη ύψους 57%, όταν και οι υπόλοιποι δέκα επιμέρους κλάδοι του βρίσκονται πλέον σε αρνητικό έδαφος.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ακόμη και αν το ράλι στην τιμή του μαύρου χρυσού «ξεφουσκώσει», δεδομένων των χαμηλών επιδόσεων σε άλλα επενδυτικά προϊόντα, σε μετοχές, ομόλογα και βέβαια κρυπτονομίσματα, είναι λίαν απίθανο πως το πετρέλαιο θα χάσει τα σκήπτρα του για την χρονιά.
Δύσκολη η ανατροπή της εικόνας
Πάντως, το θολό τοπίο που διαμορφώνεται για τις οικονομίες λόγω του πολέμου και των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής την Fed, δεν αποκλείεται, μέσα στους επόμενους μήνες, να επηρεάσει τα επίπεδα πετρελαϊκής ζήτησης. Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που ο κλάδος υποστεί μια “καταστροφή της ζήτησης”, αυτό μοιάζει απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση των τιμών, τουλάχιστον μέσα στο 2022.
Δημοσιεύματα του Τύπου σήμερα αποκάλυψαν πως η έκθεση του ΟΠΕΚ, που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της πετρελαϊκής ζήτησης παγκοσμίως, αλλά από το 2023.