Συνεχίζεται η «βουτιά» των αγορών, καθώς τα χρηματιστήρια έχουν κατρακυλήσει και τα ομόλογα εκτινάσσονται.

Η αγορά της ενέργειας «βλέπει» επίσης μεγάλες αυξήσεις τιμών και αναλυτές μιλούν για δυσοίωνες ενδείξεις, για μια ύφεση το 2022 που ενδέχεται να αποτελέσει τη χειρότερη εδώ και μια δεκαετία και πλέον.

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενώ οι κυρώσεις στη Ρωσία και τους ενεργειακούς της πόρους φέρνουν νέες αναταράξεις, η ύφεση αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας των αυξήσεων επιτοκίων που βρίσκονται στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών, ως απάντηση στην ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού.

Συνεχίζει η πτώση για τα Χρηματιστήρια

Στο γκρεμό κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς, με τον φόβο της ύφεσης – που σημαίνει χαμηλότερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις – να κυριαρχεί.

«Ανώμαλη προσγείωση» ήταν η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, που είχε απώλειες 4,60% κλείνοντας λίγο πάνω από 820 μονάδες, ενώ σε αρνητικό έδαφος γύρισαν πολύ γρήγορα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε 100 μονάδες (0,77% ) στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ενώ ο γαλλικός CAC χάνει τις 6000 μονάδες, με απώλεις άνω του 1%. Ήπιες απώλειες 0,25% καταγράφει το βρετανικό χρηματιστήριο.

Χωρίς κατεύθυνση κινείται η Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να εμφανίζει (στις 18.30 ώρα Ελλάδας) μεικτή εικόνα εμφανίζοντας αναιμικά κέρδη , τον βιομηχανικό S&P να μην μπορεί να «απαντήσει» στο sell off της Παρασκευής και τον Dow Jones να «γράφει» μικρές απώλειες , έχοντας ωστόσο χάσει κάτι λιγότερο από 6000 μονάδες από την αρχή της χρονιάς.

 Αύξηση στο κόστος δανεισμού

Η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας (μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στην αγορά των κρατικών ομολόγων. Ισχυρότερες πιέσεις δέχονται τα ομόλογα του ευρωπαικού Νότου – είναι χαρακτηριστικό ότι το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 3%.

Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2022 το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,7%. Ανάλογου εύρους αύξησης στην ελληνική αγορά έχει να εμφανιστεί από τα τέλη του 2015 – αρχές του 2016.

 

Πληθωρισμός και πόλεμος στην Ουκρανία φέρνουν διακυμάνσεις στην αγορά

Οι ανησυχίες ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετική νομισματική πολιτική έχουν προκαλέσει σοβαρές διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο η πολιτική αυτή να οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες σε σημαντική ύφεση. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφοδοτείται και από την αύξηση του κόστους που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αυτήν την εβδομάδα οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Επίσης, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει την της απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η BCB της Βραζιλίας συνεδριάζει επίσης αυτή την εβδομάδα.

Η Gazprom μείωσε τη ροή αερίου

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, που έκλεισε με αύ ξηση 18,7%, σε 99 ευρώ ανα MWh μετά από την ανακοίνωση της Cazprom ότι μείωσε κατά 40% την ροή αερίου στον αγωγό Nordstream προς την Γερμανία.

Η μείωση ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του γερμανικού ομίλου Siemens να εξαγάγει προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

Άυξηση  και για  το πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη καθώς η παγκόσμια προσφορά αντιστάθμισε τις ανησυχίες ότι η ζήτηση καυσίμων θα πληγεί από μια πιθανή ύφεση και τους νέους περιορισμούς για την COVID-19 στην Κίνα