Οι επενδυτές διεθνώς στρέφονται μαζικά στην ασφάλεια των ομολόγων, ενώ, ταυτόχρονα, ξεφορτώνονται μετοχές και μετρητά, καθώς προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο συνέχισης της επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Αυτό, παρατηρούν αναλυτές της Bank of America, οι οποίοι εκτιμούν ότι το τελευταίο πενθήμερο έχουν σημειωθεί εκροές 7 δισ. δολάρια σε μετοχές και 3.8 δισ. δολάρια σε μετρητά, από τις διεθνείς αγορές. Αντιθέτως, οι αγορές ομολόγων ενισχύθηκαν για όγδοη συναπτή εβδομάδα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο «ράλι» από τον Νοέμβριο του 2021. Οι νέες επενδύσεις σε ομόλογα ανέρχονται σε 4.9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA.

Ως αποτέλεσμα, ο αναλυτής της τράπεζας, Μάικλ Χάρτνετ, διαβλέπει πιθανή πτώση του S&P 500 στις 3.800 μονάδες μέχρι την 8η Μαρτίου, δηλαδή απώλειες άνω του 5% σε σύγκριση με το χθεσινό (23/02) κλείσιμο. Ακόμη, προβλέπει μεγαλύτερη επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφότου η οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα τους πρώτους έξι μήνες, στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Σήμερα, η Wall Street «σηκώνει» το βάρος των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από το προσδοκώμενο τον Ιανουάριο. Πρόκειται για έναν δείκτη, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed και ενισχύθηκε στον ταχύτερο ρυθμό από το 2021. Επιπλέον, τα εταιρικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων –που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες– είχαν ήδη επιβαρύνει το αγοραστικό ενδιαφέρον στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Σε αντίθεση με τη γενική τάση, οι πελάτες της BofA επένδυσαν αδρά σε μετοχές τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες. Οι αναδυόμενες αγορές προσείλκυσαν επενδύσεις 2.1 δισ. δολαρίων, αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, στις ευρωπαϊκές αγορές κατεγράφησαν εκροές, όπως και για τρίτη συναπτή εβδομάδα στις αμερικανικές.

Διαβάστε ακόμη: