H Ελλάδα θα αποφύγει την τεχνική ύφεση το 2023, με οριακή ανάπτυξη 0,6%, εκτιμά η Bank of America, ωστόσο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2024, στο 1,3% από 1,8% προηγουμένως.

To 2022 Ελλάδα εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 4,9% το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 5,3%.

Ο πληθωρισμός για το 2022 διαμορφώθηκε σε 9,4% και αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,7% φέτος και σε 1,6% το 2024.

Πιο ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη

«Και την περασμένη εβδομάδα προειδοποιήσαμε ότι ακόμη και η πρόβλεψή μας για ήπια χειμερινή ύφεση στη ζώνη του ευρώ ήταν επισφαλής.

Με 1) ήπιο χειμερινό καιρό,

2) υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην προσφορά και

3) χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή, η τεχνική ύφεση του χειμώνα-22/23 είναι πλέον πιθανό να αποφευχθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης», αναφέρουν οι αναλυτές της BofA.

«Επικαιροποιούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ σε 0,4% για το 2023 (+40 μ.β.) και 0,9% για το 2024 (αμετάβλητη). Παραμένουμε όμως σταθερά κάτω από την προσδοκία του 1,4% του consensus για το 2024, λόγω της πάγιας άποψής μας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιβαρύνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης πολύ περισσότερο από ό,τι υποθέτουν οι περισσότεροι. Και το μείγμα πολιτικής δεν θα βοηθήσει: τα καλύτερα στοιχεία δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσαν εύκολα να μειώσουν τη δημοσιονομική στήριξη και να δώσουν άνεση στην ΕΚΤ για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη», εκτιμά ο οίκος.

ΕΚΤ

Η BofA προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, με τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής να είναι υπαρκτός και ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν μετά τα μέσα του 2024, το νωρίτερο.

Διαβάστε ακόμη: