Οι αναλυτές της Bank of America ανέφεραν ότι μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες μέχρι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές να ανακτήσουν τις απώλειες από τo πρόσφατο sell-off.
Η εκκαθάριση του carry trade του γιέν, όπου οι επενδυτές δανείζονται το ιαπωνικό νόμισμα με χαμηλά επιτόκια για να επενδύσουν σε άλλες αγορές με υψηλότερα επιτόκια, όπως και τα ασθενέστερα του αναμενόμενου δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν υποχώρηση 6,4% σε διάστημα τριών ημερών στον δείκτη MSCI AC World Index, ο οποίος παρακολουθεί χιλιάδες μετοχές σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.
Κάνοντας μια αναδρομή στις ιστορικές τάσεις, οι αναλυτές της BofA διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 34 χρόνια είχαν σημειωθεί 26 παρόμοιες τριήμερες υποχωρήσεις 6%-7% στον δείκτη MSCI AC World Index.
Σε αυτές τις περιπτώσεις , οι μετοχές χρειάστηκαν κατά μέσο όρο έξι μήνες για να ανακτήσουν τις απώλειές τους.
Μετά από τέτοια sell-off, οι αποδόσεις 12 μηνών ήταν θετικές στο 73% των περιπτώσεων και ο δείκτης MSCI AC World Index κατέγραψε ανάπτυξη κατά μέσο όρο της τάξης του 17,9% το επόμενο έτος, όπως σημείωσαν οι αναλυτές.
Οι μετοχές στους τομείς της τεχνολογίας, των υλικών και της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας έτειναν να καταγράφουν το μεγαλύτερο ράλι σε αυτή τη 12μηνη περίοδο.
«Το κλίμα προς τις μετοχές έχει αποδυναμωθεί πρόσφατα, αλλά η βελτίωση του παγκόσμιου κύκλου κερδών και ο επικείμενος κύκλος χαλάρωσης παρέχουν ένα θετικό σκηνικό για τις αγορές μετοχών μακροπρόθεσμα», ανέφεραν οι αναλυτές.
Ενώ οι επενδυτές ανησυχούσαν για μια πιθανή ύφεση την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι αξιοσημείωτοι και γενικά απαισιόδοξοι αναλυτές δεν είναι τόσο σίγουροι ότι μια ύφεση είναι εγγυημένη.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης, «υπάρχουν κάποια στοιχεία ισχύος στην οικονομία».
Ακόμη και η εφευρέτης του κανόνα Sahm που προβλέπει την ύφεση, Κλόντια Σαμ, δήλωσε ότι, αν και ο κανόνας ενεργοποιήθηκε από την τελευταία έκθεση για την απασχόληση, δεν είναι ακόμη καιρός για πανικό.
Σε ξεχωριστό σημείωμα που δημοσίευσαν την Παρασκευή, οι αναλυτές της BofA προειδοποίησαν τους επενδυτές κατά των πανικοβλημένων πωλήσεων, καθώς ο S&P 500 βιώνει sell-off άνω του 5% τρεις φορές τον χρόνο κατά μέσο όρο.
Από τη δεκαετία του 1930, αν ένας επενδυτής δεν παρέμενε ενεργός κατά τη διάρκεια των 10 καλύτερων ημερών διαπραγμάτευσης του εκάστοτε έτους, οι αποδόσεις του διαχρονικά θα ήταν περίπου 73% υψηλότερες, σε σύγκριση με 25.000% υψηλότερες αν δεν είχε χάσει αυτές τις ημέρες, ανέφεραν οι αναλυτές.