Αυλαία ρίχνει μέχρι το τέλος του χρόνου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς με την ολοκλήρωση των δύο τελευταίων μεγάλων εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει, θα δρομολογηθεί η απορρόφησή του από το Υπερταμείο.

Με νομοσχέδιο που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα απορροφηθεί από το Υπερταμείο, του οποίου το μοντέλο διακυβέρνησης αναβαθμίζεται και θα δημιουργηθεί το Εθνικό Ταμείο με συνεισφορά 300 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί δημοσία διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου με στόχο να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει κάνει το 90% της δουλειάς του και μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθούν οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες: η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια και η διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Τράπεζες: Στο προσκήνιο ο 5ος πυλώνας και ο «γάμος» Attica Bank – Παγκρήτιας

Οι δύο εκκρεμότητες

Η ολοκλήρωση της πρώτης εκκρεμότητας θα ξεκινήσει από τις 28 Ιουνίου, όταν η Attica Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 και μαζί το πόρισμα της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια για το ενιαίο σχήμα Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας.

Θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήματος για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3» καθώς οι δύο τράπεζες μαζί έχουν κόκκινα δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η πλήρη εξυγίανσή τους και η υποχώρηση του δείκτη NPE κάτω του 3%, από 50% – 60% σήμερα.

Επόμενο σημαντικό βήμα είναι η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στο ενιαίο σχήμα, μετά την ΑΜΚ, στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου και σε ιδιωτικά χέρια να βρεθεί ποσοστό άνω του 50%.

Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. H Thrivest Holding των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica.

Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank.

Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.

Η δεύτερη και τελευταία εκκρεμότητα περιλαμβάνει την αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024. Το εναπομείναν ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική ανέρχεται σε 18,39% και δεν αποκλείεται το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό στην Τράπεζα, το οποίο θα μεταβιβαστεί στην περιουσία του Υπερταμείου.

Τον περασμένο Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στη διάθεση του 22% της ΕΤΕ (από το συνολικό ποσοστό του 40,39%), ενώ τον Μάρτιο του 2024 ακολούθησε η εξίσου επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς με την εξ ολοκλήρου διάθεση του ποσοστού του (27%) σε διεθνείς και Έλληνες επενδυτές.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023 με την αποεπένδυση από τη Eurobank και ακολούθησε η αποεπένδυση από την Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι τόσο του ΤΧΣ όσο και του ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρονται στο Υπερταμείο. Ωστόσο όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση του επόμενου επαγγελματικού σταθμού της καριέρας τους.

Ήδη για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη, όλες οι πληροφορίες της αγοράς επιμένουν ότι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του θα είναι η Εθνική Τράπεζα.

Στα 6 ευρώ ανά μετοχή ήθελε ο Ξηρουχάκης την αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας

Όφελος 3,5 δισ. για το Δημόσιο από την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Μιλώντας τον περασμένο Απρίλιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης προσδιόρισε το «όφελος» του Δημοσίου από την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες στα 3,5 δις. ευρώ, προτάσσοντας «το δάσος από το δέντρο», όπως «τη διάσωση των ελληνικών καταθέσεων αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από μια συνολικότερη κατάρρευση και κρίση».

Τα 3,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο περιλαμβάνουν το όφελος που έχει υπάρξει από το PSI, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, «το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισ. ευρώ από αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά, «κάτι που δεν είναι δυνατόν να αγνοείται σε οποιαδήποτε προσέγγιση για το ζήτημα αυτό», όπως υπογράμμισε.

Στην τεκμηρίωση που παρουσίασε στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το όφελος μέσω του PSI προσδιορίζεται στα 38,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με άλλα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αθροίζουν μέχρι σήμερα 53,7 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα στο σκέλος των εξόδων οι δαπάνες για τις ανακεφαλαιοποιήσεις κ.ά. ανέρχονται στα 50,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα έσοδα του Δημοσίου περιλαμβάνονται:

  • Οι συνολικές ακαθάριστες ζημίες λόγω του PSI ύψους 38,3 δισ. ευρώ.
  • Τα μερίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος από τα έκτακτα έσοδα του ELA ύψους 5,5 δισ.
  • Τα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της περιόδου 2012-2023 και τη διάθεση warrants ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
  • Τα έσοδα του ΤΧΣ από τα μετατρέψιμα ομόλογα (Cocos) ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
  • Τα έσοδα του ΤΧΣ από τις πρόσφατες αποεπενδύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
  • Οι σωρευτικές εισπράξεις του ΤΧΣ από τράπεζες υπό εκκαθάριση ύψους 878 εκατ. ευρώ.
  • Η αποτίμηση των συμμετοχών του ΤΧΣ ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
  • Τα εκτιμώμενα ανακτήσιμα ποσά του ΤΧΣ από τράπεζες υπό εκκαθάριση ύψους 752 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το κόστος του Δημοσίου αποτιμάται στα 50,3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει:
  • Η ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών από το ΤΧΣ την περίοδο 2012-2013 ύψους 25,5 δισ. ευρώ.
  • Η συνεισφορά του ΤΧΣ στην εξυγίανση μη συστημικών τραπεζών ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
  • Η συμμετοχή του ΤΧΣ σε ΑΜΚ και Cocos σημαντικών τραπεζών το 2015 ύψους 5,4 δισ. ευρώ.
  • Η συμμετοχή του ΤΧΣ σε ΑΜΚ στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς το 2021 ύψους 440 εκατ. ευρώ.
  • Η συμμετοχή του ΤΧΣ σε ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής ύψους 480 εκατ. ευρώ.
  • Η μετατροπή του DTC στην Τράπεζα Αττικής ύψους 239 εκατ. ευρώ.
  • Η απόσβεση του DTC ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη