Με τις διεθνείς αγορές σε γενικευμένο πάρτι και δείκτες – οδηγούς του παγκοσμίου επενδυτικού συστήματος σε ιστορικά υψηλά και πρωτοφανή ρεκόρ, το ελληνικό χρηματιστήριο διέσπασε το κομβικό για την ψυχολογία της αγοράς όριο των 1.500 μονάδων.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει αξιοσημείωτα ώριμη συμπεριφορά τόσο στις ανοδικές, όσο και στις πτωτικές συνεδριάσεις, με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ καλό κρεσέντο στις συναλλαγές ακόμη και τις ημέρες των εορτών, τις σημαντικές ποιοτικές διαφοροποιήσεις, την απουσία αγελαίων πρακτικών άλλων εποχών, αλλά και τις «κόσμιες» διορθωτικές κινήσεις.
Μετά την υποχώρηση του γεωπολιτικού ρίσκου, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιστρέψει για τα καλά στα θεμελιώδη, στην επιχειρηματική κινητικότητα και στα deals, με δείκτες και μετοχές σε πολυετή υψηλά, ενώ μετά το ρεκόρ 17 ετών από πλευράς αποτελεσμάτων του 2023, έχει ξεκινήσει εξαιρετικά και το 2024 βάζοντας τις βάσεις πιθανότατα για νέο ρεκόρ όλων των εποχών.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια όπως επιβεβαιώνουν κορυφαίοι φορείς του εξωτερικού όπως το ΔΝΤ, η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πιο εξωστρεφή φάση από καταβολής εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Ειδικά οι εισηγμένες, έχουν βγει για τα καλά από την υπερδεκαετή κρίση που έφερε γενικευμένη «κάθαρση» στους ισολογισμούς, άλλαξε τη φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης και στις προτεραιότητες του management, οδηγώντας πλέον σε διέξοδο στις διεθνείς αγορές καθώς η ελληνική οικονομία ήταν στο «γύψο» και σε ύφεση για χρόνια.
Το άνοιγμα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την σημαντική ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς, την αύξηση της κατανάλωσης και τη βελτίωση της ψυχολογίας, φέρνει εξαιρετικές πηγές εσόδων για εισηγμένες και μη εταιρείες.
Την ίδια ώρα, μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι διευρύνουν την παρουσία τους και το αποτύπωμά τους στο εξωτερικό, έχοντας ήδη κάνει σημαντικές επενδύσεις σε ξένες χώρες ή ετοιμάζονται να κάνουν νέες, όπως οι Τιτάν και Cenergy Holdings (δρομολογούν κινήσεις στην Αμερική), ΔΕΗ (Ρουμανία και πιθανότατα Βουλγαρία), Mytilineos (Καναδάς, Μ. Βρετανία και αλλού), Epsilon Net, Entersoft (Ρουμανία), ενώ πολλές είναι οι κινήσεις και από μη εισηγμένες, όπως η Isomat που στα τέλη Απριλίου εγκαινίασε νέα μονάδα κονιαμάτων στη Ρουμανία ή οι κινήσεις της SoftOne στην ίδια χώρα.
Ασφαλώς αυτές οι αναφορές είναι ενδεικτικές, οι κινήσεις δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, εισηγμένων και μη, είναι πολλαπλάσιες.
Έχοντας καταφέρει να επιβιώσουν από την πολυετή δημοσιονομική κρίση και έχοντας θωρακίσει πλέον τις άμυνές τους, οι εγχώριες εισηγμένες εταιρείες έχουν απαλλαχθεί από βαρίδια του παρελθόντος και διαθέτουν «καθαρούς» ισολογισμούς.
Έτσι, συνεχίζουν να αυξάνουν τις αποτιμήσεις τους, με τα αποτελέσματα να δικαιολογούν (αυτές τις αποτιμήσεις) και με το παραπάνω.
Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από το α’ τρίμηνο είναι άκρως υποστηρικτικά.
Πέρα από τις τάσεις στην ζήτηση που καταγράφονται σε κλάδους σηματωρούς για την οικονομία (τουρισμός, κατασκευές, λιανικό εμπόριο) οι ενδείξεις για την εταιρική κερδοφορία διατηρούν την αισιοδοξία για την φετινή χρήση.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης, «σε ένα πρώτο δείγμα 15 εταιρικών ανακοινώσεων που είχαν δημοσιεύσει στοιχεία έως την περασμένη Παρασκευή, η αύξηση των καθαρών κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο προσεγγίζει το 30%, φτάνοντας στα 1,66 δισ. ευρώ με ισχυρή συνεισφορά από τον τραπεζικό κλάδο (1,09 δισ. ευρώ +38,4%). Ο τζίρος των εμποροβιομηχανικών εταιρειών είναι μεν οριακά αυξημένος κατά 1,8% (6,2 δισ. ευρώ) ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία τρέχει με 11,9% στα 1,13 δισ. ευρώ. Είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα αν συνεκτιμηθεί ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α. έρχεται από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ. Η υποστήριξη των θεμελιωδών έχει βάλει σοβαρή πλάτη στις διορθώσεις της αγοράς περιορίζοντας το βάθος των πιέσεων από την κατοχύρωση κερδών ή τον απεγκλωβισμό θέσεων».
Σημαντικές εισροές
Τα στοιχεία που έδωσε το Χρηματιστήριο αναφορικά με το πρώτο φετινό 4μηνο, έδειξαν πως οι εισροές ξεπέρασαν τα 737 εκατ. ευρώ, ενώ ολόκληρο το 2023, ήταν 791,6 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι μέσες συναλλαγές του Χ.Α. φέτος διαμορφώνονται στα 43,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 111 εκατ. ευρώ και πρόπερσι στα 74 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι υπάρχει κινητικότητα από ξένα κεφάλαια, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το περασμένο φθινόπωρο έχει αλλάξει το status, βγάζοντας τα ελληνικά assets ξανά στην επιφάνεια, με ελκυστικό μάλιστα προφίλ.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Μακεδονία «πετσοκόβει» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές
- Νέος στόχος της «μονταζιέρας» του ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Οικονόμου
- Ευλυγισία για τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπό τις πιέσεις Κοντόπουλου
- Τέρνα Ενεργειακή – Οι 2 θάνατοι πανίσχυρων Σείχιδων των ΗΑΕ «μπλόκαραν» για 15 μέρες τις εξελίξεις!