Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν περαιτέρω την Τρίτη παρά τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ευρωζώνης που έρχονται πριν από τις εκτιμήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης νωρίς το απόγευμα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα στην ημέρα έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αυτό ήταν καλύτερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση 0,1%, αν και εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη κατά 0,3% που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο.

Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν μια αιφνιδιαστική πτώση στις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο, δημιουργώντας ένα μικτό μείγμα ενόψει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει ήδη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης σε αυτή και την επόμενη συνάντησή της ΕΚΤ, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών, οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται χαμηλότερο, με αυτόν των εξορύξεων να οδηγεί τις απώλειες, με πτώση 2%.

Οι τράπεζες καταγράφουν οριακή άνοδο κατά 0,2% μετά τα αποτελέσματα της UniCredit και της UBS να ανακοινώνονται καλύτερα των εκτιμήσεων.

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης την απόφαση για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve την Τετάρτη. Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά θα παρακολουθούν τα σχόλια της αυνάντησης για ενδείξεις σχετικά με το πόσο περαιτέρω σκοπεύει να αυξήσει η Fed ή πότε σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια.

Περιορίζονται οι φόβοι για ύφεση στην οικονομία της ευρωζώνης

Η ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν στο δεύτερο μέρος του έτους, φέρνοντας κάποια ανακούφιση στην ευρύτερη οικονομική απόδοση της ευρωζώνης.

Τα τελευταία στοιχεία έρχονται μετά την αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 0,3% για το τρίτο τρίμηνο.

Η Γερμανία εξέπληξε την πτώση σε επίπεδο ανάλυσης χώρας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τους αναλυτές να αναμένουν τώρα ότι το Βερολίνο θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Διαβάστε ακόμη: