Αποφασισμένοι να κυνηγήσουν μέχρι τέλους την «μεγάλη δουλειά» της Αττικής οδού, την οποία έχασαν για λίγους …πόντους από την ΓΕΚ Τέρνα, της τάξης του 5,001%, ένα κλάσμα του εκατομμυρίου πάνω από την διαφορά του 5% που βάσει της διακήρυξης θα οδηγούσε σε βελτιωμένες προσφορές των δύο πρώτων, είναι οι Γάλλοι της Vinci, που κατέβηκαν στον διαγωνισμό για την εμβληματική παραχώρηση με τον Όμιλο Μυτιληναίου και υπέβαλαν ιλιγγιώδη οικονομική πρόταση της τάξης των 3,106 δις. ευρώ, έναντι 3,270 δις. ευρώ που προσέφερε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα που κατέβηκε μόνος του στον διαγωνισμό, υποβάλλοντας μια ασύλληπτη, οικονομική πρόταση μαμούθ, πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα!

Ο Γιώργος Περιστέρης, πέραν πάσης αμφιβολίας, έσπασε τα κοντέρ και μετά την ασύλληπτη προσφορά για την Εγνατία οδό, ύψους 1,5 δις., η ανάθεση και υπογραφή της οποίας καθυστερεί, ήρθε να υποβάλει πρόταση υπερδιπλάσια, αφήνοντας και πάλι πίσω του, για δεύτερη φορά, το δίπολο Vinci – Μυτιληναίου!

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, στην Εγνατία οδό οι Γάλλοι και ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας των μετάλλων και της Ενέργειας, είχαν υποβάλει πρόταση κάτω των 500 εκατ. ευρώ, στο ένα τρίτο της πρότασης Περιστέρη!

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, παρά την αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Γ. Περιστέρη, όσον αφορά το τίμημα, οι Γάλλοι έχουν πεισμώσει και κατά πληροφορίες που δεν αμφισβητούνται, θα κυνηγήσουν μέσω ενστάσεων στην Ελλάδα και την ΕΕ την μεγάλη δουλειά της εμβληματικής παραχώρησης μέχρι τέλους!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές των Βρυξελλών που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και καταστάσεις, οι Γάλλοι της Vinci προετοιμάζονται και στρώνουν το έδαφος για ενστάσεις που σκοπό έχουν να εγείρουν ζήτημα ως προς τα ίδια κεφάλαια ύψους 1,1 δις. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα στο ελληνικό δημόσιο για να αποκτήσει την παραχώρηση!

Το σχήμα Vinci – Μυτιληναίου ισχυρίζεται ότι όσον αφορά το ποσόν του 1,1 δις. που αποτελεί και την ίδια συμμετοχή, το ένα τρίτο του τιμήματος δηλαδή όπου το υπόλοιπο θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό, δεν έχει σταλεί δεσμευτική επιστολή από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, όπου θα έπρεπε να υπάρχει απόφαση ΔΣ και έγκριση από την Γενική Συνέλευση, αλλά από τους Διευθύνοντες συμβούλους των θυγατρικών του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή και Ήρων!

Μολονότι το ζήτημα δείχνει εκ πρώτης τυπικό, οι Γάλλοι με τον Μυτιληναίο θεωρούν ότι είναι μείζον και κινούνται βάσει αυτού, προκειμένου να ανακόψουν την διαδικασία!

Δηλαδή ότι η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής μέσω έγκρισης του Διευθύνοντος συμβούλου των θυγατρικών, δεν είναι σύννομη ενέργεια!

Καθώς και μια σειρά από άλλες παρατυπίες που έχουν εντοπιστεί στον φάκελο που υποβλήθηκε!

Όλα τούτα βεβαίως λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ όπου εμπεριέχεται και κατασκευαστικό αντικείμενο ύψους 1,7 δις και ο Μυτιληναίος κατεβαίνει στον διαγωνισμό με Ελλάκτωρα, ενώ σε περίπτωση νίκης το κατασκευαστικό αντικείμενο θα αναλάβει η Ιντρακάτ δια μέσω της Άκτωρ!

Οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν σύντομα, παρά τις τεράστιες καθυστερήσεις δεδομένου ότι οι οικονομικές προσφορές υπεβλήθησαν στις 17 Μαΐου, λίγες μέρες πριν τις πρώτες εθνικές εκλογές!

Η μάχη στον εν λόγω διαγωνισμό μεταξύ Μυτιληναίου- Ελλάκτωρα- Ιντρακάτ και ΓΕΚ Τέρνα από την άλλη θεωρείται αμείλικτη και έχει ήδη προηγηθεί πολύ μεγάλο παρασκήνιο, με τη συμμετοχή του Μεγάρου Μαξίμου και υφυπουργών!

Διαβάστε ακόμη: