*** Ο κύβος ερρίφθη για το ποσοστό της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ και το θέλει πίσω η τράπεζα. Αλλά, μη θεωρηθεί ότι είναι εύκολο, με ένα πάτημα κουμπιού, να γίνει η συναλλαγή. Υπάρχουν διαδικασίες, που πρέπει να τηρηθούν.

*** Να το θυμηθείτε. Η Optima Bank, θα αποτελέσει καταλύτη πολλαπλών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ένα σας λέω μόνο, ότι υπάρχει ήδη συνεργασία πολλαπλών επιπέδων, με άλλη τράπεζα, συστημική.

*** Τι θυμήθηκα τώρα, την εισαγωγή της Μότορ Όιλ στο Χρηματιστήριο, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Αλλά, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους και απέκτησαν περιουσίες, με προτίμηση τα ακίνητα βορείων προαστίων…

*** Η υπόθεση της Epsilon Net, δεν είναι και τόσο απλή και άδολη, σαν την απλή αναλογική. Αλλά, νομίζω ότι είναι μόνο…αναλογική. Περισσότερα, αν ανοίξουν κάποια στόματα, στην Εθνική τράπεζα. Και ο νοών, νοείτο…

*** Μεταξύ άλλων, σε μια εταιρεία κοιτάζουμε και την τιμή προς λογιστική αξία και τη χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια, πέραν βεβαίως κερδοφορίας, προοπτικών και κλάδου. Αυτά, γιατί έχουμε νέα παρατράγουδα στην αγορά…

*** Πολλές και βαριές θα πω οι ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν με την Epsilon Net, που σαν κομήτης βρέθηκε να είναι περιζήτητη η μετοχή της. Νέα πτώση χθες, αν και μαζεύτηκε από το 20% σε 7,87% στο τέλος.Θυμίζω ότι έγιναν πακέτα και στα 8 ευρώ και στα 11 ευρώ, όταν η μετοχή “κάλπαζε”. Αν δεν κάνω λάθος, η Εθνική τράπεζα, πριν αποκτήσει ποσοστό στην εν λόγω εταιρεία, ζήτησε τη γνώμη της Deloitte, η οποία εισηγήθηκε θετικά, αφού έλεγξε τα οικονομικά της στοιχεία. Εδώ, δεν υπάρχουν ευθύνες; Μήπως ισχύουν ορισμένα από όσα ακούγονται στο εσωτερικό της τράπεζας;

*** Οι εποπτικές αρχές, μήπως θα έπρεπε να σφίξουν λίγο τα λουριά και στις εισηγμένες και στους ορκωτούς; Παρεμπιπτόντως, στην περίπτωση της MED, όλα έχουν καλώς; Είναι νορμάλ, δηλαδή, αυτό που έγινε, να ξεφορτώσουν κάποιοι το 12% σε τιμές πάνω από τα 4 ευρώ και η μετοχή τώρα να βρίσκεται στα 3,40;

*** Και η Έλτον πληρώνει τις αρνητικές συγκυρίες της αγοράς που απευθύνεται, πέραν άλλων επιλογών, που συνετέλεσαν στην κακή εικόνα των αποτελεσμάτων της. Μεγάλη η μείωση κερδών ομίλου (63%) και μητρικής (50%).

*** Μήπως θα πρέπει επιτέλους να υποχρεωθούν όλες οι εισηγμένες να προειδοποιούν για τα μεγέθη τους πολύ πριν τα ανακοινώσουν επίσημα; Ουσιαστικά, με μικροδιαφορές, όλες τα γνωρίζουν αν όχι στο τέλος του εξαμήνου, τουλάχιστον από το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.

*** Η Εθνική Τράπεζα άντλησε από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ, από την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με απόδοση 8%. Το ομόλογο έχει διάρκεια 10,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη. Η συναλλαγή συγκέντρωσε προσφορές άνω των 1,3 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή 100 και πλέον θεσμικών επενδυτών. Περίπου το 75% διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Δεν το λες και μεγάλη επιτυχία το 8%, παρά το γεγονός ότι οι αγορές “τιμολογούν” πλέον και άλλα στοιχεία, με κυριότερο ίσως την ανάκτηση, έστω και μερική της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την ίδια την τράπεζα…

*** Αρκετά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και χθες από εισηγμένες εταιρείες. Συνοπτικά τα μεγέθη τους, για το καρνέ σας:

– Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Profile παρουσίασε αύξηση 23% και ανήλθε σε 12,5 εκατ., έναντι 10,2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 3,1 εκατ., έναντι 2,6 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022 (+17%), τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 27% σε 1,8 εκατ., από 1,4 εκατ., ενώ τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 43% σε 1,5 εκατ. από 1 εκατ. ευρώ. Χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του α’ εξαμήνου στα 14,5 εκατ. ευρώ

– Ο ΟΛΘ, εμφάνισε συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 41,2 εκατ., μειωμένα κατά 1,2%, σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων για την εταιρεία μειώθηκαν κατά 24,5%, σε 7,7 εκατ.,από 10,2 εκατ. το 2022. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 85 εκατ., έναντι 92,3 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2022 , χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

– Έκρηξη μεγεθών από την ΚΡΙ-ΚΡΙ! Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 112,97 εκ., έναντι 83,38 εκ. το 2022 (+35,5%). Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 28,72 εκ., έναντι 7,50 εκ. το 2022. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 26,18 εκ., έναντι 5,07 εκ. το 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 21,19 εκ., έναντι 4,06 εκ. το 2022.

*** Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές μαθαίνω ότι πλησίασαν και συναδέλφους τους του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να καταθέσουν κοινή ερώτηση για την κατάσταση στα καζίνο και ειδικότερα σε αυτά του Ρίου και του Λουτρακίου. Δεν γνωρίζω, όμως, την κατάληξη του φιλόδοξου εγχειρήματος…

*** Η Intrakat πέρασε στην έστω και μικρή κερδοφορία, γεγονός αξιοσημείωτο, αποτελώντας βάση για πολύ καλύτερα στο μέλλον. Η Lamda ακόμα δεν μπορεί να δείξει τις υπεραξίες της, αφού το μεγάλο πρότζεκτ της στο Ελληνικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

*** Καθίζηση καταθέσεων τον Αύγουστο. Και ακόμα δεν ήρθαν τα δύσκολα, επιδοτήσεις και βοηθήματα δεν έχει φέτος, ο πληθωρισμός καλά κρατεί, ειδικά στα τρόφιμα που αναφερόμαστε και πιο πάνω, τα ενοίκια στα ύψη. Οπότε, μάλλον θα δούμε και νέες μειώσεις των καταθέσεων και κάποτε ονομαζόμενων και αποταμιεύσεων.

*** Δεν γίνεται να μην αναφερθώ. Όσοι γράφουν πανηγυρικούς για την (αρκούντως ικανοποιητική, βάσει τρέχουσας) τιμή που δίνει η Eurobank για να αποκτήσει το 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ, έχουν επίγνωση της τεράστιας ζημίας που έχει υποστεί το δημόσιο και δι’ αυτού και ο κάθε φορολογούμενος; Ας ρίξουν μια ματιά στον λογαριασμό που πληρώσαμε και της συγκεκριμένης και των άλλων τραπεζών και ας μην προκαλούν. Δεν χρειάζονται τέτοιους …υπερασπιστές ούτε ο Καραβίας ούτε ο Γουάτσα.

*** Τι ακριβώς έχει συμβεί; Βάλλεται από πολλά μεγάλα και…συστημικά media η Attica Συμμετοχών. Η στροφή 180 μοιρών, αφορά ειδικά τη διοίκησή της, την ελέγχουσα τράπεζα ή τη θυγατρική της (Strix) στην οποία ανήκει; Πολλά ακούω, έστω και λίγα θα ισχύουν…

*** Έβρεξε πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συνολικά 81.000 ο λογαριασμός, έστω και καθυστερημένος σε αρκετές περιπτώσεις. Ίσως μάθουμε κάποτε τι από όλα αυτά πληρώνεται και πότε.

*** Άσχετο (όχι και τόσο): Φαντάζεστε στην Ελλάδα τον (όποιον) πρωθυπουργό της, να συμμετέχει με κασκέτο και ντουντούκα σε κινητοποίηση εργαζομένων που ζητούν αυξήσεις 40%;! Συνέβη στις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν και την απεργία των εργαζομένων στις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας – General Motors, Ford, Stellantis. Αλλά, θα μου πείτε, εδώ είναι Βαλκάνια…

ΚΟΥΙΖ 1: Ποιο μεγαλοστέλεχος ξένου χρηματοπιστωτικού ομίλου στήριξε με κάθε τρόπο Κασσελάκη και προετοιμάζεται για δυναμική επανάκαμψη στα πάτρια εδάφη, “όταν το κλίμα θα είναι πρόσφορο”;

ΚΟΥΙΖ 2 : Αυτοδιοικητικό στέλεχος, από τα κορυφαία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και φανερά μάλιστα.

Διαβάστε ακόμη: