Μια υποβρύχια κατασκευή στο βυθό της θάλασσας, η οποία θα διαθέτει κατοικίες, ερευνητικά εργαστήρια, παρατηρητήρια και, φυσικά, υποβρύχια πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό έως το 2027. Η υποθαλάσσια «αποικία» αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό DEEP και θα αποτελείται από αρθρωτά υποθαλάσσια διαμερίσματα που ονομάζονται Sentinel.

Σύμφωνα με την DEEP, η τεχνολογία των Sentinel μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να ζουν κάτω από το νερό σε βάθη έως και 200 μέτρα για έως και 28 ημέρες, παρέχοντάς τους έτσι την εκτεταμένη πρόσβαση που απαιτείται, για παράδειγμα, στη μελέτη υφαλοκρηπίδων. Χωρίς να χρειάζονται να αναδύονται και να καταδύονται συνεχώς, οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθούν στενά και να κατανοούν καλύτερα τους ωκεανούς και τα είδη τους χρησιμοποιώντας τις υποβρύχιες εγκαταστάσεις.

Η DEEP έχει επίσης δημιουργήσει το δικό της ινστιτούτο με στόχο να εκπαιδεύσει δύτες που θα συνδράμουν στη μεταφορά της αρχιτεκτονικής από τη γη στο νερό αλλά και θα πρωτοστατήσουν στη μακροχρόνια λειτουργία και κατοίκηση του Sentinel. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τοποθεσία που έχει προκριθεί για την εγκατάσταση της υποβρύχιας κατασκευής είναι η Ουαλία και η ευρύτερη περιοχή στη νοτιοδυτική Βρετανία.

Όπως αναφέρει η ομάδα, οι συγκεκριμένες περιοχές διαθέτουν ήδη ένα υπόβαθρο σχετικής τεχνογνωσίας, υποθαλάσσιων μηχανικών, δυτών, υπερβαρικών υποδομών και υποβρυχίων αλλά και ισχυρούς δεσμούς με την ευρύτερη καταδυτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υποβρύχιος βιότοπος του DEEP δεν θα είναι απλώς ένα παρατηρητήριο ή μια ερευνητική εγκατάσταση. Το αρθρωτό σύστημα της κατασκευής είναι πλήρως προσαρμόσιμο και αρκετά ευέλικτο ώστε να υποστηρίζει βραχυπρόθεσμες έως ημιμόνιμες αναπτύξεις που θα προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες πίεσης. Διαθέτει επίσης εσωτερικούς χώρους που μπορούν να αλλάξουν και να σχεδιαστούν για να δημιουργούν κατοικίες κάτω από τη θάλασσα. Ολόκληρα τμήματα των σπονδυλωτών υποθαλάσσιων διαμερισμάτων θα μπορούν επίσης να προστεθούν, να αφαιρεθούν ή να μετακινηθούν, χωρίς να επηρεαστεί όλη η υπόλοιπη κατασκευή.

Τα Sentinel θα τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσω μιας αρχιτεκτονικής μικροδικτύων που θα ενσωματωθεί στο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών της DEEP και θα χρησιμοποιεί μια σειρά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ερευνητική ομάδα της DEEP εργάζεται επίσης πάνω σε έναν βιοαντιδραστήρα μεγάλης κλίμακαςο οποίος θα διαχειρίζεται όλα τα απόβλητα, εξαλείφοντας την ανάγκη για τακτικό άδειασμα δεξαμενών.

Σύμφωνα με τον Sean Wolpert, πρόεδρο του αμερικανικού κλάδου της DEEP, η καλύτερη κατανόηση των ωκεανών είναι πλέον εφικτή. «Η DEEP εγκαταλείπει πλέον την παρασκηνιακή της λειτουργία, καθώς αυτό το ταξίδι χρειάζεται κι άλλο έμψυχο υλικό. Εξετάζοντας τα θέματα γύρω από την αναδυόμενη νέα “γαλάζια” οικονομία του ωκεανού, ακούμε για ευκαιρίες και λύσεις στην επιστημονική έρευνα, στον περιορισμό εκπομπών άνθρακα, σε καινοτόμα φάρμακα. Είναι σημαντικό πλέον στάδιο στην προσπάθειά μας το να μπορούμε να συνεργαστούμε για να αρχίσουμε να δουλεύουμε στους ωκεανούς για τις επόμενες γενιές. Η DEEP προσφέρει στους συνεργάτες της έναν τρόπο να πραγματοποιήσουν κάτι που μέχρι στιγμής ήταν αδύνατο», υποστηρίζει ο Wolpert.

Αν και τα Sentinel έχουν ολοκληρώσει το στάδιο του σχεδιασμού, δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του project και σε πόσο μεγάλη κλίμακα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια. Μπορείτε πάντως να παρακολουθείτε την πορεία του στον ιστότοπο της DEEP.

Διαβάστε ακόμη: