search

PICK POST

Αντιφατικά μηνύματα από το Λονδίνο: Το ενδιαφέρον για Alpha, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, το τρίπτυχο Τράπεζες- Ενέργεια- Πετρέλαια, οι 240 ξένοι θεσμικοί και ο φόβος για πολιτική αστάθεια με φόντο τις εκλογές!

Το road show της Morgan Stanley και τα συμπεράσματα: Η θετική παρουσία Μητσοτάκη, τα «μεγάλα λόγια» Πατέλη - Κοντόπουλου, η επιφυλακτικότητα των ξένων και οι κομματικές εκδηλώσεις που δεν έχει ανάγκη ο πρωθυπουργός!

Οι προεκλογικές επαφές με μεγαλοεπιχειρηματίες – ολιγάρχες στο Μαξίμου και το πρόσωπο απόλυτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός» λέει σοφά η λαϊκή ρήση!

Επειδή πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται, για το συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, ζητωκραυγές και πανηγυρισμοί που υπερβαίνουν το μέτρο και συσκοτίζουν την αλήθεια, μέσα από σκόπιμες διαρροές μετρίων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων, σας λέμε ότι «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι»!

Το γεγονός είναι πως τα μηνύματα που έρχονται από το Λονδίνο, συνομιλώντας με αξιόπιστους μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν γνώση εις βάθος αλλά και άποψη, είναι άκρως αντιφατικά!

Οι φανφάρες και οι τυμπανοκρουσίες του Πατέλη και του Κοντόπουλου, για λόγους πολιτικούς και προσωπικούς, μέσα από συνεχείς διαρροές που υπερβαίνουν το μέτρο και την αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, δημιουργούν μια επίπλαστη εικόνα που καμμία σχέση δεν έχει, δυστυχώς, με την πραγματικότητα!

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικός!

Και η παρουσία του δημιούργησε συγκριτικό πλεονέκτημα για το ελληνικό χρηματιστήριο, τις επιχειρήσεις και το επενδυτικό περιβάλλον που ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει στη χώρα!

Ωστόσο, παρά την κατά κοινή ομολογία παραδοχή της προσωπικότητας του Κυρ. Μητσοτάκη, οι ξένοι διαχειριστές παρουσιάζονται προβληματισμένοι ως προς το κατά πόσον η κυβέρνηση ΝΔ θα επιτύχει επανεκλογή αυτοδυναμίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας!

Επιπροσθέτως, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, δεν συνάδουν με την τεχνοκρατική αντίληψη και το επιχειρηματικό κλίμα που αποτυπώνεται προς τα έξω!

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανάγκη ούτε τραπεζώματα, ούτε φαγητά με διάφορους παρατρεχάμενους της βρετανικής πρωτεύουσας, ούτε τέτοιου είδους δημόσιες σχέσεις που εμπλέκουν την πολιτική και τους κομματικούς μηχανισμούς, με το τεχνοκρατικό περιβάλλον μπερδεύοντας τους επενδυτές!

Υπό αυτή την έννοια, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που το τελευταίο διάστημα έχει «ξεσαλώσει» διαρρέοντας τη μία μετά την άλλη προτάσεις (προσχηματικές άνευ ουσίας) Αράβων και Ιταλών για Εθνική και Πειραιώς, αλλά και ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Κοντόπουλος που μεγάλη του εξαγγελία υπήρξε η είσοδος των εφοπλιστών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (!!!), μεταφέρουν ένα κλίμα τεράστιας επιτυχίας που δεν συνάδει με την σκληρή πραγματικότητα!

Αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι την ώρα τούτη δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, αλλά πολλή δουλειά!

Και το προεκλογικό χρηματιστηριακό κλίμα δεν δημιουργείται με «πυροτεχνήματα» αλλά με βάθος και ουσία!

Και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην διεθνή επενδυτική σκηνή αυτή την ώρα έχει διαμορφωθεί ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο καθώς οι τιμές έχουν πέσει σε πολύ δελεαστικά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, που έχουν παράλληλα εκτινάξει στα ύψη τα επιτόκια και το κόστος του χρήματος! Οι επιλογές για τα διεθνή funds είναι πολλές δηλαδή!

Το γεγονός είναι πάντως πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων μπήκαν οι Τράπεζες, η Ενέργεια και τα Πετρέλαια, ενώ κατά πληροφορίες ιδιαίτερη αξιολόγηση έγινε για την Alpha bank, την ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο, την Motor oil που άμεσα μπήκαν στο κάδρο, αλλά και για τα ΕΛΠΕ, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς καθώς και τον Ελλάκτωρα!

Και η αξιολόγηση αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα την πραγματική εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακές αγοράς που αποτελεί ένα χρηματιστήριο 15-20 το πολύ μετοχών και μετά το χάος! Αγορά δύο ταχυτήτων…

Τα αντιφατικά μηνύματα από το Λονδίνο, η θετική παρουσία Μητσοτάκη, τα «μεγάλα λόγια» (αντί για δουλειά) Πατέλη - Κοντόπουλου, η επιφυλακτικότητα των ξένων και οι κομματικές εκδηλώσεις που δεν έχει ανάγκη ο πρωθυπουργός!

Το Χρηματιστήριο των 15-20 μετοχών, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ξένων για Alpha, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, το τρίπτυχο Τράπεζες – Ενέργεια – «βαριά χαρτιά», οι 240 ξένοι θεσμικοί, οι επικείμενες εκλογές και ο φόβος για μη αυτοδυναμία και συμμαχικές κυβερνήσεις!

Δεν χωρεί αμφιβολία, όπως καταδεικνύεται άλλωστε και από το road show που διοργάνωσε η Morgan Stanley με το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο, στο οποίο έδωσαν το «παρών» περίπου 240 ξένοι θεσμικοί επενδυτές, ότι η εγχώρια αγορά είναι ένα χρηματιστήριο 15 – 20 το πολύ μετοχών!

Σε απλά λόγια μιλάμε για μια αγορά δύο ταχυτήτων όπου στην μία ταχύτητα, την πρώτη κατηγορία δεσπόζουν οι Τράπεζες, η Ενέργεια (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος) το μπλοκ των Κατασκευών – Real estate (Ελλάκτωρ- Reds, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda, Ιντρακάτ), τα Πετρέλαια (Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ) και τα «βαριά χαρτιά» όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo και Aegean!

Και στην δεύτερη ταχύτητα σχεδόν όλοι οι άλλοι, που χαρακτηρίζονται από το ενδιαφέρον μόνο εγχώριων παικτών και παραδοσιακών λόμπι της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους!

Επί του προκειμένου τώρα, το γεγονός είναι πως στο Λονδίνο Alpha, ΔΕΗ και Μυτιληναίος μπήκαν στο κάδρο των ξένων, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στους 3 εισηγμένους ομίλους, οι οποίοι τρέχουν μεγάλα projects και κρύβουν προσδοκίες και προοπτικές σε όλα τα επίπεδα!

Και η επικέντρωση αυτή δεν εξέπληξε κανέναν καθώς λίγο πολύ είναι γνωστό πως και στις 3 μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται κινήσεις εξυγιαντικές και επεκτατικές.

Ωστόσο οι μεγάλοι ξένοι παίκτες στο road show της Morgan Stanley επέδειξαν ενδιαφέρον κατά πόσον Eurobank και Εθνική θα λάβουν έγκριση από την Φρανκφούρτη για διανομή μερισμάτων κατά το 2023, ενώ την ίδια στιγμή η Τρ. Πειραιώς τράβηξε την προσοχή των δυνατών παικτών, με αφορμή και τα σενάρια ως προς το ενδιαφέρον ξένων funds για την απόκτηση μεγάλων μετοχών που μπορεί να οδηγήσουν στην απόκτηση ελέγχου!

Την ίδια ώρα την τιμητική τους φέρεται να είχαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, αλλά και το γκρουπ των τεχνικών ομίλων όπως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Lamda λόγω Ελληνικού αλλά και τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου όπως η Aegean!

Από εκεί και πέρα, με αφορμή την παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη, την τοποθέτηση του στο συνέδριο και τις επαφές που είχε με ισχυρούς ξένους επενδυτές, πέραν της πορείας της οικονομίας και των προοπτικών της που ανέλυσε σε βάθος ο πρωθυπουργός, το ζήτημα που απασχολεί τους μεγάλους ξένους παίκτες είναι το πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή θα οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας!

Ο μεγάλος φόβος των ξένων όπως προκύπτει από τις μεταξύ τους συζητήσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου της Morgan Stanley είναι αυτός: εάν η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές ή η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην περιπέτεια των κυβερνήσεων συνεργασίας!

Και στην δεύτερη περίπτωση, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός ή όχι!!!

Διότι η παρουσία Μητσοτάκη διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση την ανάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα μας!

Αναμφίβολα το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας θεωρείται και είναι μείζον για τους ξένους επενδυτές, που εύλογα φοβούνται περιβάλλον ακυβερνησίας και όξυνσης του πολιτικού σκηνικού, που αποτρέπουν την δημιουργία επιχειρηματικού κλίματος και την έλευση ξένων επενδυτών!

Διαβάστε ακόμη: