search

PICK POST

Ακριβές αλλά «ανοιχτές» οι αγορές για τις Ελληνικές τράπεζες

Το τραπεζικό σύστημα τολμάει και βγαίνει στις αγορές για να τονώσει τη ρευστότητα του και το κάνει με επιτυχία- Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3 δις και αντλήθηκαν 1,4 δις ευρώ!

Οι συστημικές τράπεζες αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

Υπερδιπλάσιες προσφορές δέχθηκαν από επενδυτές οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που βγήκαν στις αγορές τις τελευταίες 40 μέρες για άντληση κεφαλαίων.

Τα ομόλογα τους για την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων MREL, και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία έτυχαν ευρείας αποδοχής και από ξένους επενδυτές.

Συνολικά δέχτηκαν προσφορές πάνω από 3 δις ευρώ και άντλησαν 1,4 δις ευρώ.

Ωστόσο το κόστος για την άντληση αυτών των κεφαλαίων έχει επίσης διπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι συγκεκριμένες ομολογιακές εκδόσεις έχουν στόχο την τόνωση της ρευστότητας των συστημικών τραπεζών, σε ότι αφορά την υποχρέωση –καθ΄υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- που αφορά τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν ένα «μαξιλάρι» που σε έκτακτες καταστάσεις θα μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.

Ειδικότερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2025 να αντλήσουν συνολικά κεφάλαια ύψους περί τα 10 με 12 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ύψος του σταθμισμένου ενεργητικού τους (risk weighted assets – RWA), δηλαδή τους κινδύνους που έχουν αναλάβει βάσει των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Αυτό σημαίνει ότι για την Εθνική Τράπεζα ο δείκτης MREL στο τέλος του 2025 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 26,79% (από 19,30% στο 9μηνο φέτος), για την Πειραιώς στο 27% (από 18,3% ), για την Alpha Bank στο 26,87% (από 20,3% σήμερα) και για την Eurobank στο 27,36% (από 21,3%).

Μόλις χθες η Eurobank άντλησε 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 10,25% και κουπόνι 10% για το 10ετές ομόλογο Tier 2.

Δέχτηκε υπερδιπλάσιες προσφορές ύψους 840 εκατ. ευρώ καθώς η έκδοση καλύφθηκε 2,7 φορές.

Να σημειωθεί ότι προσφορές υπέβαλαν 80 επενδυτές, το 34% ήταν Έλληνες και το 66% ξένοι.

Αυτή ήταν η δεύτερη έξοδος της τράπεζας στις αγορές, καθώς τον περασμένο Ιούνιο είχε προχωρήσει σε έκδοση MREL ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4,375%, ενώ άλλο 1 δις είχε αντληθεί από δύο εκδόσεις MREL πέρυσι.

Το ομόλογο είναι 10ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία.

Να σημειωθεί ότι πηγές της αγοράς σημειώνουν πως η Eurobank προχώρησε στην έκδοση του ομολόγου προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διανομή μερίσματος για την χρήση του 2022.

Μέσα στο μήνα η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 350 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών, στους οποίους διατέθηκε το 60% του ποσού της έκδοσης.

Το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,25% ενώ η απόδοση 8,50%. Το Ομόλογο είναι τετραετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στα τρία έτη και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – Euro MTF Market.

Η Εθνική Τράπεζα δέχθηκε για το MREL ομόλογο της προσφορές από 100 θεσμικούς επενδυτές που ξεπέρασαν το 1,1 δις ευρώ.

Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7,25% και απόδοση 7,5%. Το 60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το ομόλογο είναι 5ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 4 έτη.

Η απόδοση του MREL τίτλου της Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 7,25% και η τράπεζα που βγήκε στις αγορές άντλησε τον περασμένο Οκτώβριο 400 εκατ. ευρώ, και δέχθηκε προσφορές που ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ.

H έκδοση καλύφθηκε κατά 55% από θεσμικούς επενδυτές, 20% από το wealth management, 13% από υπερεθνικούς οργανισμούς και 12% από διαχειριστές κεφαλαίων. Το ομόλογο είναι 3ετούς διάρκειας.

Διαβάστε ακόμη: