search

AREA 51

Τα κέρδη των τραπεζών, τα κομμένα μπόνους και o Χρήστος Σταϊκούρας που μας προέκυψε ξαφνικά … σοσιαλιστής!

Όλοι τα χαρήκαμε τα κέρδη που εμφάνισαν οι συστημικές τράπεζες, καιρός ήταν άλλα στην πλειοψηφία τους είναι μη επαναλαμβανόμενα καθώς η οργανική κερδοφορία υστερεί απελπιστικά!

Τα κέρδη των τραπεζών, τα κομμένα μπόνους και o Χρήστος Σταϊκούρας που μας προέκυψε ξαφνικά ... σοσιαλιστής!

Αναζητώντας τα του Λονδίνου, συνομίλησα με αρκετά τραπεζικά στελέχη που δεν ταξίδεψαν και έμειναν πίσω “να κρατάνε το μαγαζί”, μέχρι να επιστρέψουν οι ηγεσίες.

Ιδού μερικά συμπεράσματα, κάποια σας τα έχω περιγράψει πολύ συνοπτικά όταν ανακοινώθηκαν τα μεγέθη εννεαμήνου των 4 συστημικών.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: όλοι τα χαρήκαμε τα κέρδη που εμφάνισαν οι συστημικές τράπεζες, καιρός ήταν μετά από τέτοιας έκτασης ενίσχυση -τρεις ανακεφαλαιοποίησεις, τα “κόκκινα” στον “Ηρακλή”, αναβαλλόμενος φόρος κλπ.

Στην πλειοψηφία τους, όμως, είναι μη επαναλαμβανόμενα, καθώς προέρχονται από training ομολόγων, από πωλήσεις υπηρεσιών POS, από πώληση “χρυσαφικών και ασημικών”, όπως εύστοχα επισήμανε εις εκ των συνομιλητών μου.

Στόχος φυσικά η επενδυτική βαθμίδα για τις ίδιες και για τη χώρα, που έχει φυσικά και άλλες παραμέτρους.

Αλλά, η οργανική κερδοφορία υστερεί, παρά τις απίστευτα υψηλές και προκλητικές προμήθειες και την τεράστια και πρωτοφανή ψαλίδα επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

Συνεπώς, ας μην περιμένει κανείς επανάληψη των ίδιων κερδών και το 2023

Πάνω σε αυτόν τον καμβά και κυρίως πάνω στις πλήρως δικαιολογημένες αντιδράσεις για την παροχή μερισμάτων και μπόνους, πάτησε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος από το Λονδίνο τις απέκλεισε προς το παρόν, προφανώς δυσαρεστώντας τους τραπεζίτες.

Αλλά, τουλάχιστον, και η κυβέρνηση και η Τράπεζα Ελλάδας, δεν θα υιοθετήσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της την ισπανική πρόταση, για τα προβληματικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των διοικήσεων των τραπεζών.

Γιατί, άλλο μία τάδε περίοδος χάριτος, άντε και μία μείωση επιτοκίων, αλλά και οι τέσσερις όροι του Σάντσεθ, δεν παίζουν για Ελλάδα.

Προφανώς, βρίσκεται υπό εκκόλαψη άλλη πρόταση.

«Φαντάζεσαι να πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγηση των τραπεζών, αν δεν έβαζαν πλάτη σε αυτή την δύσκολη περίοδο για δανειολήπτες και νοικοκυριά, μειώνοντας επιτόκια, προμήθειες και παγώνοντας για ένα διάστημα τις δόσεις; Η επανάσταση των…μενσεβίκων θα γινόταν! Ενώ τώρα, που το μπουμπούνισε ο Σταϊκούρας; Βρέθηκε ένας… σοσιαλιστής υπουργός σε αυτή την κυβέρνηση!».

Τα προαναφερόμενα ειπώθηκαν από τραπεζικό στέλεχος που έχει αναφορές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εδώ που τα λέμε έχει το δίκιο του.

Πέραν βέβαια της απειλής, σημασία έχει το τι θα γίνει στην πράξη.

Διαβάστε ακόμη: