Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1% την Πέμπτη για να εκτινάξει απότομα την τριήμερη πτώση του, καθώς η όρεξη για ανάληψη κινδύνων επέστρεψε στις χρηματοπιστωτικές αγορές αφού η Federal Reserve των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια αναφοράς σε αναμονή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 74 σεντς, ή 0,9%, στα 85,37 δολάρια το βαρέλι έως, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) κέρδισαν 63 σεντς, ή 0,8%, στα 81,06 δολάρια το βαρέλι.

Το ράλι του πετρελαίου ακολούθησε τα κέρδη στα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αφού η Federal Reserve διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25%-5,50% στην τελευταία της συνεδρίαση την Τετάρτη.

«Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στη Fed χθες και νομίζω ότι το πετρέλαιο το ακολούθησε κινούμενος λίγο υψηλότερα», δήλωσε ο Callum Macpherson, επικεφαλής εμπορευμάτων της Investec.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες μπορεί να είναι ήδη αρκετά σφιχτές για να ελέγξουν τον πληθωρισμό ή εάν μια οικονομία που συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες μπορεί να χρειάζεται ακόμη περισσότερο περιορισμό.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διατηρήθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

«Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, ωστόσο η νομισματική σύσφιξη λειτούργησε αποτελεσματικά και η πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στη χρηματιστηριακή PVM.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη βαθύθηκε τον Οκτώβριο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να υποχωρεί κατά 0,3 μονάδες τον μήνα σε 43,1. Μια βαθμολογία κάτω από 50 σηματοδοτεί συστολή.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει κρατήσει τις αγορές πετρελαίου σε επιφυλακή καθώς μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου στην περιοχή.

Οι μάχες μαίνονταν γύρω από την πόλη της Γάζας την Πέμπτη, καθώς τα ισραηλινά τανκς και τα στρατεύματα που προωθούσαν αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση από τους μαχητές της Χαμάς.

Διαβάστε ακόμη: