Τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia κατέκρινε με ανάρτησή της στο Instagram η Angelina Jolie. Στο κείμενό της αναφέρεται στη δολοφονία των Παλαιστινίων και εγκλήματα που διαπράττονται από την αρχή του πολέμου σε Ισραήλ και Χαμάς. Πάραλληλα, κατηγορεί τους ηγέτες των κρατών του κόσμου για συνενοχή σε όσα διαδραματίζονται.

«Αυτός είναι ένας σκόπιμος βομβαρδισμός, ενός εγκλωβισμένου πληθυσμού που δεν έχει πού να διαφύγει. Η Γάζα είναι μια υπαίθρια φυλακή για σχεδόν δύο δεκαετίες και γίνεται γρήγορα μαζικός τάφος. Το 40% αυτών που σκοτώθηκαν είναι αθώα παιδιά. Ολόκληρες οικογένειες δολοφονούνται.

Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί, με την έμπρακτη υποστήριξη πολλών κυβερνήσεων, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πολίτες – παιδιά, γυναίκες, οικογένειες – τιμωρούνται συλλογικά και απανθρωπίζονται, ενώ στερούνται τροφίμων, φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας σε αντίθεση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αρνούμενοι να απαιτήσουν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και εμποδίζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την επιβάλλει και στα δύο μέρη, οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα», έγραψε η ηθοποιός στην ανάρτησή της λίγες ημέρες μετά το κείμενο που είχε αναρτήσει δείχνοντας τη στήριξή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του πολέμου.

Συνόδευσε το κείμενό της με μία φωτογραφία από τον βομβαρδισμένο καταυλισμό και μερικές πληροφορίες για αυτόν: «Ο προσφυγικός καταυλισμός της Jabalia είναι ο μεγαλύτερος από τους 8 στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά τον πόλεμο του 1948 πρόσφυγες εγκαστάθηκαν εκεί, οι περισσότεροι ερχόμενοι από τη Νότια Παλαιστίνη. Το camp καλύπτει έκταση μόλις 1,4 χιλιομέτρων. 116,011 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί μόνο σε αυτόν τον καταυλισμό από το 1948 – 75 χρόνια (με στοιχεία από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

Αντιδράσεις κατά της ηθοποιού

Η απόφασή της αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με πολλούς από τους ακολούθους της να σημειώνουν πως η τοποθέτησή της δεν είναι απόλυτα σωστή.

«Πώς κατάφερες να γράψεις τόσα πολλά, χωρίς ουσιαστικά να πεις τίποτα;», αναρωτήθηκε ένας χρήστης των social media με έναν άλλο να σημειώνει: «Ως άνθρωπος που μάχεται για τα δικαιώματα των προσφύγων, θα έπρεπε να γνωρίζεις καλύτερα την ιστορία».

Πόλεμος στο Ισραήλ – Χαμάς: «Θα επαναλάβουμε την 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά»

Angelina Jolie: Εγκαινιάζει τη δική της σειρά ρούχων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στη Τζαμπαλίγια

Διαβάστε ακόμη: