Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,16% με τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια και κλάδους να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος.

Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ελαφρώς πάνω από την γραμμή μη μεταβολής νωρίς το πρωί, αφού τα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα ήταν υψηλότερα, μετριάζοντας δυνητικά τους φόβους για τον πληθωρισμό.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7776.15 μονάδες οριακά αρνητικός κατά 0,02%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,12%, στις 15936.65. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται σχεδόν αμετάβλητος, στις 7417.21. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 27303.77 μονάδες αυξημένος κατά 0,21%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9217.7 μονάδες θετικός κατά 0,18%.

Σε επιμέρους ειδήσεις για τις μετοχές, οι μετοχές της Vodafone υποχώρησαν 7% μετά την περικοπή ρεκόρ 11.000 θέσεων εργασίας. Η διευθύνουσα σύμβουλος Margherita Della Valle είπε ότι η βρετανική τηλεπικοινωνία «πρέπει να αλλάξει» καθώς αποκάλυψε τις περικοπές την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι οι περιφερειακοί δείκτες έκλεισαν μεικτά τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να ακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, τις ασαφείς τουρκικές εκλογές που πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο και μια υψηλότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην ΕΕ φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τη Δευτέρα τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για τη ζώνη του ευρώ στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024, και δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τους όρους δανεισμού.

Αύξηση 0,1% στο πρώτο τρίμηνο της απασχόλησης και των εξαγωγών στην ΕΕ

Τα εμπορικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν αύξηση 8,5% στις εξαγωγές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι εισαγωγές ήταν σταθερές, περιορίζοντας το εμπορικό έλλειμμα του μπλοκ από -59,7 δισ. ευρώ (65 δισ. δολάρια) σε -2,6 δισ. ευρώ, με πλεόνασμα 25,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών, μηχανημάτων και οχημάτων ήταν χαμηλότερες, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ επιβεβαίωσε επίσης την προηγούμενη εκτίμησή της για αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,1% στη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο, μετά τη στασιμότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, επιταχυνόμενη από την ανάπτυξη 0,3% στο τέλος του περασμένου έτους.

Το ΑΕΠ ήταν 1,3% υψηλότερο από έτος σε έτος, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7% ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα