Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν μικτές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να ακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, τις τουρκικές εκλογές και μια υψηλότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην ΕΕ φέτος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε προσωρινά 0,2% υψηλότερα, με τις μετοχές των ΗΠΑ να διαπραγματεύονται εξίσου επιφυλακτικά. Οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν μέτρια κέρδη, καθώς οι μετοχές εξόρυξης οδήγησαν με άνοδο 1,2%, ενώ τα χημικά, τα μέσα και το λιανικό εμπόριο υποχώρησαν περίπου 0,2%.
Ο CAC 40 της Γαλλίας και ο γερμανικός DAX έκλεισαν σταθερά για την μέρα, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3%.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, αφού η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι το να αφήσουμε το έθνος να αθετήσει το χρέος του θα ήταν «αδιανόητο».
Στην Ευρώπη, η Επιτροπή της ΕΕ αύξησε τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό για τη ζώνη του ευρώ στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024, και δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τους όρους δανεισμού.
Αλλά αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ υψηλότερα, προβλέποντας ανάπτυξη 1% φέτος από προηγούμενη εκτίμηση 0,8%.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία οδεύει προς μια άνευ προηγουμένου επαναληπτική ψηφοφορία αφού ούτε ο νυν Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισαν απόλυτη πλειοψηφία. Καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει εκπληρώσει το όριο του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στις 28 Μαΐου.
Μετοχές της ισπανικής BBVA— η ευρωπαϊκή τράπεζα με την υψηλότερη έκθεση στην Τουρκία, σύμφωνα με την Wall Street Journal — κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στον Stoxx 600, πτώση 4,2%.
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν ως επί το πλείστον υψηλότερα, ακόμη και αφού δύο στους τρεις σημαντικούς δείκτες των ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.