Ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων για να κερδίσει την κούρσα με τον υψηλό φορτίο. Καθώς κανένας υποψήφιος δεν πέρασε αυτό το όριο, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε δεύτερο γύρο εκλογών στις 28 Μαΐου.

Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων, ο Ερντογάν προηγείται με 49,54% των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει 44,88%, σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK).

Σε δεύτερο γύρο για πρώτη φορά στην ιστορία της

Οι προεδρικές εκλογές της Τουρκίας πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο για πρώτη φορά στην ιστορία της, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας, καθώς ούτε ο επί 20 χρόνια νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξασφάλισαν οριστική νίκη μετά την ψηφοφορία την Κυριακή.

Ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων για να κερδίσει την κούρσα με τον υψηλό φορτίο. Καθώς κανείς δεν πέρασε αυτό το όριο, η ψηφοφορία θα πάει σε δεύτερο γύρο εκλογών σε δύο εβδομάδες, στις 28 Μαΐου.

Με μια ταλαιπωρημένη οικονομία, εντάσεις για τη σχέση της με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ και τους φόβους για μια διολίσθηση προς τον αυταρχισμό, οι εκλογές στην έντονα διχασμένη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων δύσκολα θα μπορούσαν να έρθουν σε μια πιο κομβική στιγμή.

Πάνω από το 99% των ψήφων έχει καταμετρηθεί από το απόγευμα της Δευτέρας, τοπική ώρα, ανέφερε η εκλογική επιτροπή.

Ο Ερντογάν προηγείται με 49,46% των ψήφων ενώ ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει δεσμευτεί να φέρει αλλαγές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, έχει 44,79%, σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK).

Διαβάστε περισσότερα