Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν νέα ισχυρή άνοδο την Τρίτη, ενισχυμένες από τη χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ–Κίνας και τη θετική δυναμική της Wall Street, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές διατήρησαν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα τους μετά τη νίκη της Sanae Takaichi, η οποία πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
Η Takaichi έλαβε 237 ψήφους, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία στη Βουλή των 465 εδρών, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NHK.
Στη λήξη της συνεδρίασης, τα κέρδη του Nikkei 225 στο Τόκιο, περιορίστηκαν στο 0,3%.
Ισχυρή άνοδος στην Κορέα – έκτο συνεχόμενο ρεκόρ για τον Kospi
Την ίδια ώρ καταγράφοντας το έκτο συνεχόμενο ρεκόρ του, εν μέσω αισιοδοξίας για επικείμενη εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κορεατικές μετοχές βρίσκονται σε έντονη ανοδική πορεία μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent στο CNBC ότι η Ουάσιγκτον είναι «κοντά στην ολοκλήρωση» των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τη Σεούλ.
Όπως είπε, «οι λεπτομέρειες είναι κρίσιμες, αλλά τις διευθετούμε».
Ο Kospi έχει ενισχυθεί κατά περίπου 61% από την αρχή του έτους.
Οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών συνέβαλαν σημαντικά στην άνοδο, με τη Hyundai Motor να κερδίζει 6,45%, την Kia Corp 4,28% και τη Samsung Electronics 1,73%.
Άνοδος και στην Αυστραλία – συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά
Ο δείκτης ASX/S&P 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,50%.
Οι μετοχές των εταιρειών σπάνιων γαιών αυξήθηκαν μετά τη συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά που υπέγραψαν την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Anthony Albanese και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, με στόχο να περιοριστεί η κυριαρχία της Κίνας στον τομέα.
Η Lynas Rare Earths σημείωσε άνοδο 3,8%, η Iluka Resources σχεδόν 6%, η Pilbara Minerals 4,7%, η VHM εκτινάχθηκε πάνω από 30%, ενώ η Northern Minerals ανέβηκε σχεδόν 15%.
Κέρδη στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα
Ο Hang Seng Index του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 1,17%, ενώ ο Hang Seng Tech Index σημείωσε άνοδο 1,84%.
Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,3%.
Οι μετοχές της CATL που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ κέρδισαν 4,73%, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου τη Δευτέρα το βράδυ.
Ο προμηθευτής μπαταριών της Tesla κατέγραψε αύξηση καθαρού κέρδους 41% στα 18,5 δισεκατομμύρια γιουάν (2,6 δισ. δολάρια) για το διάστημα Ιουλίου–Σεπτεμβρίου.
Οι ινδικές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Wall Street
Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών κινήθηκαν οριακά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια εβδομάδα έντονων εταιρικών αποτελεσμάτων και δεδομένα για τον πληθωρισμό.
Τη Δευτέρα, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ενισχύθηκαν, με ώθηση από τη μετοχή της Apple, μετά την αναβάθμισή της από τη Loop Capital σε «αγορά» από «διακράτηση».
Ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε με άνοδο 515,97 μονάδων (+1,12%) στις 46.706,58 μονάδες.
Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 6.735,13 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,37% στις 22.990,54 μονάδες.