Οι σημερινές πολλαπλές συναντήσεις του Αντρέα Ενρία με το σύνολο των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος , θα ξεκαθαρίσουν πολλά.

Ένα από τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος και εκείνο ίσως που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να απασχολήσει την επενδυτική κοινότητα, είναι η διανομή μερίσματος από τις τράπεζες μέσα στο 2023 για τη χρήση του 2022.

Προς το παρόν η πληροφόρηση είναι ανεπαρκής , πάντως διαφαίνεται η προοπτική κάτω από ορισμένους όρους οι οποίοι θα πρέπει να διασαφηνιστούν άμεσα , μία ή δύο κατά αρχάς τράπεζες ( Eurobank και Εθνική ) να έχουν τη δυνατότητα και να προχωρήσουν μετά από πολλά χρόνια , αν δεν κάνουμε λάθος μια δεκαετία , στη διανομή μερίσματος .

Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό μπορεί να αλλάξει άρδην το κλίμα στην αγορά , τονώνοντας το επενδυτικό κλίμα και προσελκύοντας μαζί με το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας , σημαντικά κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εντούτοις υπάρχει ένας αστάθμητος παράγων και αυτός δεν είναι άλλος από τον πολιτικό κίνδυνο .

Αυτός αναδεικνύεται από μόνος του , δεν το λέμε δηλαδή εμείς , ούτε η Νέα Δημοκρατία.

Αντιγράφουμε απλώς τμήμα χθεσινής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκαλύπτουν τα σχέδια του κόμματος σε περίπτωση που εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή .

Σύμφωνα με αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει: «Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ, έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια και πραγματικούς ελέγχους στην αγορά για αισχροκέρδεια και καρτέλ».

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , κερδίζοντας τις εκλογές έχει ως προτεραιότητα να «ψαλιδίσει» με άμεση φορολογία τα κέρδη των τραπεζών που κατά τα δημοσιεύματα θα υπερβούν φέτος τα 3 δις ευρώ .

Αυτά πιθανόν να μην τα έχει υπόψη του ο επικεφαλής του SSM , αλλά σίγουρα το γνωρίζουν τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , όσο και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τις οποίες θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Ενρία.

Προκύπτει έτσι αβίαστα το ερώτημα: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών , όπως λέει , των τραπεζών , θα υπάρξουν περιθώρια για τη διανομή ,μερίσματος;

Διαβάστε ακόμη: