Η διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα νέα business plans των τραπεζών περιλαμβάνονται στην ατζέντα συναντήσεων που θα έχει ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, τον υπουργό Οικονομικών και τους τραπεζίτες.

Η διανομή μερισμάτων –που έχει σταματήσει λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων για 13 χρόνια- είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια και να πετύχουν μονοψήφιους δείκτες NPES, ενώ έχουν επιστρέψει σε περιβάλλον κερδοφορίας.

Όπως είναι γνωστό η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διανείμουν μέρισμα για τη χρήση του 2022. Αν θα πάρουν το «πράσινο φως» από τον επόπτη για να το πράξουν θα φανεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο ο SSM λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας, έχει προτεραιότητα την ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών των ελληνικών τραπεζών.

Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Ενρία αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία νέων προβληματικών δανείων εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ικανότητα τους να είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.

Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος: «οι υποκείμενοι κίνδυνοι υποδεικνύουν ενδεχόμενη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών τους επόμενους μήνες».

Σε ότι αφορά την έξοδο του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ο SSM έχει λόγο καθώς θα αξιολογήσει το fit and proper των επενδυτών που θα θελήσουν να αποκτήσουν μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών θα ενημερώσουν τον κ. Ενρία και για τα νέα επικαιροποιημένα business plans για την επόμενη τριετία.

Διαβάστε ακόμη: