Στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα Τετάρτη 18/1 ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Αντρέα Ενρία, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας, τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, τις διοικήσεις των τραπεζών και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Εν μέσω του θετικού κλίματος για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στο επίκεντρο των συναντήσεων του αξιωματούχου της ΕΚΤ αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα έπειτα από 2,5 χρόνια από την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Αθήνα.

Προσοχή στα κόκκινα δάνεια

Ωστόσο, ο επικεφαλής του SSM αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός απειλούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Πρόσφατα, ο Ενρία προειδοποίησε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, αλλά πολλές εξακολουθούν να εργάζονται με υπερβολικά ευνοϊκές υποθέσεις, επομένως οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να τις αναγκάσουν να γίνουν πιο συντηρητικές στη διαχείριση κεφαλαίου.

«Οι υποκείμενοι κίνδυνοι δείχνουν μια πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους επόμενους μήνες», είπε ο Ένρια σε ακρόαση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τομέα των καταναλωτικών δανείων και οι πρόωρες καθυστερήσεις, τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, αυξάνονται» πρόσθεσε.

Άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον Ενρία κατά τις επαφές του στην Αθήνα, είναι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες προχωρούν ήδη στις εκδόσεις MREL για να θωρακιστούν κεφαλαιακά, τα επικαιροποιημένα business plans για την επόμενη 3ετία και η διανομή μερισμάτων (Eurobank και Εθνική έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεσή τους).

Διαβάστε ακόμη: