Το στοίχημα των μεγαλύτερων αποστάσεων βάζει πλέον η Aegean με τα νέα, μεγαλύτερης εμβέλειας αεροσκάφη και τα πρώτα δρομολόγια προς Ινδία, νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού, το Μάρτιο του 2026.
Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες την προσθήκη δύο νέων αεροσκαφών τύπου Airbus Α321neo XLR (Extra Long Range) με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, έως 10,5 ώρες, φτάνοντας τελικά το συνολικό μέγεθος της παραγγελίας σε Airbus 320/321 neo από την Airbus στα 60 αεροσκάφη.
Η συνολική επένδυση από το 2020, με την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους της αρχικής παραγγελίας του 2018 (σ.σ. που αφορούσε τότε έως 42 αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320neo και επεκτάθηκε σταδιακά στη συνέχεια) μέχρι το 2031 με τα 60 τελικά αεροσκάφη, θα φτάσει σε αξία τα 4 δισ. δολάρια όπως ανέφερε χθες στη σχετική παρουσίαση ο πρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχης Βασιλάκης.
Με την προσθήκη των δύο Α321neo XLR αεροσκαφών, που παραλαμβάνονται άμεσα τον Δεκέμβριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2026 αντίστοιχα, στην υφιστάμενη παραγγελία των τεσσάρων A321neo LR που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2024 και παραλαμβάνονται το 2027 και το 2028, μεγαλώνει ο αριθμός αλλά και οι δυνατότητες του στόλου «ειδικού τύπου» της Aegean, «με αναβαθμισμένο επίπεδο άνεσης και διαφοροποιημένη ταξιδιωτική εμπειρία, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει προορισμούς εκτός ΕΕ και με απόσταση μεγαλύτερη από 4 ώρες πτήσης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την εταιρεία.
Σημειωτέον ότι στη χθεσινή παρουσίαση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Χάρις Θεοχάρης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος του Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας κ. Γιάννης Παράσχης, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece κ. Αλεξάντερ Τσινέλ, ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. κ. Aχιλλέας Κωνσταντακόπουλος κ.α..
Ερωτηθείς σχετικά με την αξία της νέας συμφωνίας για τα δύο Α321neo XLR αεροσκαφών, χθες ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι το κόστος κάθε αεροσκάφους είναι κατά 35% περίπου υψηλότερο σε σχέση με τα 321neo. Τα 60 αεροσκάφη της παραγγελίας έχουν ένα κόστος με ένα εύρος από 65 έως έως 80 εκατ. ευρώ και από αυτά, μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραληφθεί τα 36.
Όσον αφορά τους νέους προορισμούς, πέραν του «στοιχήματος» της Ινδίας με την πρωτιά της απευθείας σύνδεσης με μία αγορά η οποία παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ταξιδιωτικού κοινού, θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο η επέκταση σε νέα δρομολόγια.
Ειδικότερα, με την σταδιακή προσθήκη στο στόλο και των αεροσκαφών Α321neo LR από το 2027 και το 2028 θα εξεταστεί και η δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερων, νέων, μακρινών δρομολογίων προς προορισμούς, όπως η Μπανγκαλόρ στην Ινδία, οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες, το Ναϊρόμπι, το Αλμάτι και το Λάγος διαφοροποιώντας ενδεχομένως εποχικά τις επιλογές για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν επιχειρησιακά. «Το ζήτημα είναι να χτίσουμε την εμπειρία της μεγαλύτερης απόστασης.
Τους νέους προορισμούς θα τους δούμε από το 2027- 2028, έχοντας ήδη την εμπειρία της Ινδίας, δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε δουλέψει προϊόν πάνω από 5 ώρες», σχολίασε ο κ. Βασιλάκης, προσθέτοντας ότι «εκτός από τις προσπάθειες τις δικές μας χρειάζεται η συνδρομή από το υπουργείο Τουρισμού, από το υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι έχει να κάνει με τις βίζες, όπως και στο κομμάτι των υποδομών και των υπηρεσιών των αεροδρομίων.
Ο ίδιος όπως και ο διευθύνων σύμβουλος ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης αναφέρθηκαν στην προσπάθεια της Aegean να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη, πολύπλευρη δομή στον όμιλο σε πολλαπλά επίπεδα, είτε πρόκειται για τον όγκο των επενδύσεων και την ενίσχυση του στόλου, είτε για τον εμπλουτισμό με νέες εμπειρίες και δυνατότητες στο προϊόν που προσφέρεται στον ταξιδιώτη, είτε για τη δημιουργία ενός εξαγώγιμου προϊόντος για τη χώρα όπως είναι η λειτουργία των εγκαταστάσεων συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης.
«Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων εκτελέσαμε εργασίες βαριάς συντήρησης σε δύο από τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά γκρουπ και τώρα, το δεύτερο χρόνο λειτουργίας, το 1/3 των εργασιών θα αφιερώνεται σε εργασίες προς τρίτους», ανέφερε ο κ. Γερογιάννης προτάσσοντας και τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για τον όμιλο: «Η ομάδα μας συνεχίζει να μεγαλώνει και από τους 1.878 το 2013 τώρα έχουμε φτάσει τους 3.809 εργαζομένους, επενδύοντας παράλληλα και στη νέα γενιά μέσα από ένα μεγάλο πακέτο υποτροφιών».
Ο γεωπολιτικός κίνδυνος
Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης, η διοίκηση της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής ρωτήθηκε και για τις προκλήσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθιστώντας πιο δύσκολο το τοπίο στις αερομεταφορές: «Οι προκλήσεις υπάρχουν και εμείς από την πλευρά μας, όταν υπάρχουν λακκούβες ή χαράδρες θα πρέπει να δημιουργούμε τις αντοχές στην εταιρεία για την επόμενη ημέρα, να έχει τη δύναμη να τις ξεπεράσει. Το ίδιο συνέβη και με την πολύ δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού και έχουμε βγει τώρα πιο δυνατοί», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.
Σε σχέση με την πορεία του τουρισμού, η τουριστική περίοδος παραμένει ανοδική, όχι όμως με τους ρυθμούς των προηγούμενων ετών: «Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να έχουμε ανάπτυξη της τάξεως του 7- 10%», σχολίασε ο πρόεδρος της Aegean. «Επιπλέον σε κάποια αεροδρόμια της χώρας στην αιχμή της σεζόν το καλοκαίρι μπορώ να πω ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες. Προσδοκούμε να υπάρχει επέκταση της περιόδου, να αναπτυχθούν παράλληλα νέοι προορισμοί και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες υποδομές σε όλα τα επίπεδα».
Διαβάστε ακόμη:
- Τσίμπημα από μέδουσα και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς: Τι να κάνετε και τι όχι
- Flat Fiat: Το πιο στενό αυτοκίνητο στον κόσμο από την τρελή ιδέα ενός Ιταλού
- Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις κοντινότερες εικόνες του Ήλιου από διαστημικό σκάφος
- Αυξήθηκαν οι νεκροί από τροχαία στην Ελλάδα – Στην 4η χειρότερη θέση της ΕΕ