Η Ελλάδα κατέγραψε 64 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2024 λόγω τροχαίων δυστυχημάτων, έναντι 45, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC), στο σύνολο της ΕΕ καταγράφεται για ακόμη μία χρονιά σοβαρή απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών–μελών.
Το 2024, συνολικά 20.017 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της Ε.Ε., αριθμός που μεταφράζεται σε μείωση μόλις 2% σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα με το ETSC, όταν κατατεθούν τα οριστικά στοιχεία, η μείωση αυτή ενδέχεται να είναι ακόμη μικρότερη. Για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των θανάτων κατά 50% έως το 2030, απαιτείται ετήσια μείωση 6,1%, κάτι που καθιστά σαφές ότι ο στόχος αυτός απομακρύνεται.
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την οδική ασφάλεια καταγράφει τρίτη διαδοχική αποτυχία δεκαετίας: την περίοδο 2001–2010, 2011–2020 και πλέον και στην περίοδο 2021–2030. Εξαιρουμένου του 2020, όπου λόγω των lockdowns μειώθηκε δραστικά η κυκλοφορία, η πτωτική τάση των τελευταίων ετών είναι ασθενική.
Όπως τονίζει το ETSC, οι στόχοι δεν συνοδεύονται από δεσμευτικά μέτρα πρόληψης, καθιστώντας τους ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα.
Τροχαία δυστυχήματα: Η Ελλάδα στις πιο επικίνδυνες χώρες της ΕΕ
Η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 2,9% στους νεκρούς από τροχαία το 2024, με 665 θανάτους, έναντι 646 το 2023. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, κατέγραψε 64 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, καταλαμβάνοντας την 29η θέση ανάμεσα σε 32 ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή την τέταρτη χειρότερη θέση.
Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 45 θανάτων ανά εκατομμύριο και υστερεί ακόμη και σε σχέση με τον μέσο όρο του 2014 (55 θάνατοι ανά εκατομμύριο).
Η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια: 26η το 2023, 27η το 2022, 26η το 2021. Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις για βελτίωση, η εικόνα παραμένει αιματηρά σταθερή.
Η πιθανότητα θανάτου για έναν χρήστη του ελληνικού οδικού δικτύου είναι τριπλάσια σε σχέση με χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Μάλτα, και διπλάσια από χώρες όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Σλοβενία.
Η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των πιο επικίνδυνων χωρών της Ευρώπης για την οδική ασφάλεια, μαζί με την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, όπου δεν καταγράφονται διαχρονικά θετικές εξελίξεις.
Ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης συγκαταλέγονται για ακόμη μία χρονιά τρεις μη μέλη της ΕΕ: η Νορβηγία (με τη χαμηλότερη θνησιμότητα το 2024), το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία. Την ίδια στιγμή, δύο μέλη της ΕΕ, η Σουηδία και η Φινλανδία, σημειώνουν υψηλές επιδόσεις ακολουθώντας διαφορετική πολιτική προσέγγιση: το λεγόμενο Vision Zero (Όραμα Μηδέν), που αποσκοπεί στη μηδενική ανοχή απέναντι στους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία.
Σε αντίθεση με την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, το Vision Zero εφαρμόζεται με συστηματική δέσμευση, νομοθετικές παρεμβάσεις και ενεργητικά μέτρα πρόληψης, δείχνοντας ότι η μείωση των τροχαίων δεν είναι ουτοπία, αλλά πολιτική επιλογή.
Όπως υπογραμμίζει το ETSC, τα νέα στοιχεία αναδεικνύουν με σαφήνεια δύο Ευρώπες: εκείνες των χωρών που έχουν πετύχει μείωση των τροχαίων συγκρούσεων με σχέδιο και αποφασιστικότητα και εκείνες που, είτε από αδράνεια είτε από απουσία βούλησης, αποδέχονται τη βίαιη απώλεια ζωών ως παράπλευρη απώλεια της «ανάπτυξης».
Διαβάστε ακόμη:
- Προκοπίου: «Διώχνει» το περίφημο Nobu, για να κάνει το ακίνητο προσωπική βίλα
- Γιατί δεν παραβρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα βαφτίσια του γιου του Θοδωρή Κυριακού;
- Το πιο αποκρουστικό θέαμα της παραλιακής Αττικής οφείλεται στον Δήμαρχο Σαρωνικού
- Καλοκαιρινή απόδραση με την οικογένεια της για την Ελένη Φουρέιρα