Οι πιο κοντινές εικόνες του Ήλιου αποκαλύπτουν εντυπωσιακά φαινόμενα ηλιακής δραστηριότητας.
Η NASA έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τις πιο κοντινές εικόνες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από τον Ήλιο, μέσω του διαστημικού σκάφους Parker Solar Probe.
Οι εικόνες τραβήχτηκαν από απόσταση μόλις 6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνειά του, μια απόσταση που επιτρέπει μια πολύ εγγύτερη παρατήρηση της ηλιακής δραστηριότητας.
Οι εικόνες από το διαστημικό σκάφος κοντά στον Ήλιο
Στις εικόνες, που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο και δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, απεικονίζονται τρεις διαδοχικές ηλιακές εκρήξεις, γνωστές ως στεμματικές εκτινάξεις μάζας (coronal mass ejections, ή CMEs). Οι εκτινάξεις αυτές είναι τεράστιες ποσότητες πλάσματος και φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται από τον Ήλιο και μεταφέρουν μαγνητικά πεδία. Οι εκρήξεις εμφανίζονται ως λάμψεις, με μία μεγάλη εκτίναξη να προηγείται και δύο μικρότερες να την ακολουθούν.
Το φαινόμενο αυτό θεωρείται από τους επιστήμονες η μεγαλύτερη απειλή για τη Γη όσον αφορά τον διαστημικό καιρό.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της αποστολής, Nour Rawafi, όταν συμβαίνουν διαδοχικά τέτοια φαινόμενα, οι αρχικές εκτινάξεις καθαρίζουν το μονοπάτι στο Διάστημα για τις επόμενες, οι οποίες κινούνται πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες ενέργειας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια ισχυρότατη γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία επηρεάζει όχι μόνο το σέλας αλλά και συστήματα επικοινωνίας στη Γη. Ένα τέτοιο συμβάν καταγράφηκε τον Μάιο του 2024, προκαλώντας προβλήματα σε δορυφορικά δίκτυα.
Closest. View. Ever.
NASA’s Parker Solar Probe captured jaw-dropping images of solar wind streaming from the Sun’s outer atmosphere just 3.8 million miles from the surface. Observations like these are helping us understand how the Sun affects the solar system, including events… pic.twitter.com/IT60jZAONq— NASA 360 (@NASA360) July 15, 2025
Σημαντική στιγμή για την επιστήμη
Πέρα από τις εκτινάξεις, το Parker Solar Probe κατέγραψε και εντυπωσιακά στοιχεία για τον ηλιακό άνεμο, τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματιδίων από το εξωτερικό στρώμα του Ήλιου. Οι εικόνες δείχνουν με πρωτοφανή καθαρότητα το ηλιοσφαιρικό ρεύμα, μια σπειροειδή δομή που καθορίζει την αλλαγή κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου.
Τώρα, χάρη στην κοντινή διέλευση του Parker, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν λεπτομερώς τη δομή και τη δυναμική του.
Η αποστολή αυτή αποτελεί ορόσημο για την αστροφυσική. Το σκάφος πέταξε με ταχύτητα 692.000 χλμ./ώρα -ρεκόρ για ανθρώπινο αντικείμενο- και όχι μόνο επέζησε, αλλά συνέχισε να στέλνει δεδομένα υψηλής αξίας, αναφέρει η Washington Post.
Ο Rawafi δήλωσε συγκινημένος, περιγράφοντας τη στιγμή που παρουσίασε τις εικόνες σε συναδέλφους του. «Η πολύπλοκη δυναμική αιχμαλωτίζει τη φαντασία των ανθρώπων», είπε. «Αυτό που παίρνουμε πίσω μετά από τόση προσπάθεια γενεών αξίζει κάθε λεπτό».
Διαβάστε ακόμη:
- Προκοπίου: «Διώχνει» το περίφημο Nobu, για να κάνει το ακίνητο προσωπική βίλα
- Γιατί δεν παραβρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα βαφτίσια του γιου του Θοδωρή Κυριακού;
- Το πιο αποκρουστικό θέαμα της παραλιακής Αττικής οφείλεται στον Δήμαρχο Σαρωνικού
- Καλοκαιρινή απόδραση με την οικογένεια της για την Ελένη Φουρέιρα