Εικοσιένα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη. Ο χρόνος σταμάτησε να κυλά στις 8:45 του πρωινού της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος «πάγωσαν».
Πάνω από τον 75ο όροφο το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν. Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορείται τα γεγονότα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και αμέσως κάνει την πρώτη του ανακοίνωση: «Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».
Όμως, το έργο των τρομοκρατών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στις 9:43 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και είχε προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει και για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αλλά η τραγωδία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν έχει τελειώσει. Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου.
Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες. Τα σχέδιά τους, όμως, εικάζεται ότι ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταπέσει περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.
Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου.
Γιατί κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι – Η επιστημονική απάντηση
Εικοσιένα χρόνια μετά, επιστήμονες επιχείρησαν να δώσουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην τόσο γρήγορη κατάρρευση δύο Πύργων 110 ορόφων.
Έπειτα από τις επιθέσεις, ηγήθηκε μίας σειράς ερευνών και δημοσιεύσεων, όπου μαζί με την ερευνητική του ομάδα ανέλυσαν τα αίτια της κατάρρευσης από την οπτική της δομής, της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής. Σε αυτή τη βάση τίθεται και η ερμηνεία που επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι δύο ουρανοξύστες κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι» πύργοι.
Σύμφωνα με τις μελέτες του MIT, το 2002, που συμπίπτουν με τα ευρήματα της αντίστοιχης έκθεσης που είχε αναθέσει η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) το 2008, το συμπέρασμα αποδίδει την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων σε συνδυασμό δύο παραγόντων:
Η έκθεση του NIST ανέφερε τότε πως υπήρχαν επίσημα έγγραφα που διατείνονταν ότι οι πύργοι είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν ακόμη και την πρόσκρουση ενός αεροσκάφους Boeing 707. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές του Ινστιτούτου ξεκαθάρισαν πως δεν βρήκαν πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να εξάγουν αυτό το συμπέρασμα.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως οι Δίδυμοι Πύργοι χτυπήθηκαν από Boeing 767 που είναι μεγαλύτερα από τα 707. Σύμφωνα με την έκθεση του NIST, η πρόσκρουση προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις κολώνες και καταστρέφοντας και το χαλύβδινο περίβλημα από δοκούς και κολώνες, γεγονός που τις έκανες πιο ευάλωτες στη φωτιά.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ποσότητες καυσίμων (που έπεφταν στους κάτω ορόφους) οδήγησε στην εκδήλωση πυρκαγιών, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμη και τους 1.000 βαθμούς Κελσίου.
«Αυτή η πυρκαγιά είχε δύο αποτελέσματα», εξηγεί ο μηχανικός του MIT: «Πρώτον την έντονη ζέστη που προκάλεσε διαστολή σε δοκούς και πλάκες σε κάθε όροφο. Δεύτερον, η διαστολή των δοκών ώθησε τις κολώνες προς τα έξω, κάτι που, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα να μαλακώσει το ατσάλι τους και να γίνουν εύπλαστες και πλέον να μοιάζουν με σκοινιά που έσπρωχναν πλέον προς τα μέσα τις κολώνες στις οποίες εφάπτονταν. Οι κολώνες δεν ήταν πλέον κατακόρυφες. Αυτό ήταν μοιραίο για τους πύργους. Εκείνη τη στιγμή, είχαν γίνει όσα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευσή τους. Κατέρρευσαν σαν κάποιος να ξεφλουδίζει μια μπανάνα».