Η επιμνημόσυνη τελετή στη Νέα Υόρκη για την 20η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ξεκίνησε από το μνημείο στο Μανχάταν, που ανεγέρθηκε στο «Σημείο Μηδέν», όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC), οι οποίοι κατέρρευσαν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

24673991

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρέστη στην τελετή στη μνήμη των 2.977 νεκρών των επιθέσεων (εκ των οποίων οι 2.753 στη Νέα Υόρκη), δίπλα στους προκατόχους του στην προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

24674504

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στις 08:46 τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδος) σήμερα, την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο, στο οποίο είχε γίνει αεροπειρατεία από 5 από τους 19 τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις, έπεσε στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

 

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς σε ενότητα, «τη μεγαλύτερη μας δύναμη», σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες, παραμονή της εικοστής επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Αυτό είναι για μένα το βασικό δίδαγμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι ότι όταν είμαστε πιο ευάλωτοι, η ενότητα είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ένα βίντεο διάρκειας άνω των έξι λεπτών, που μαγνητοσκοπήθηκε στον Λευκό Οίκο.

24674003

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα μεταβούν το Σάββατο σε τρεις εμβληματικές τοποθεσίες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο και στην Πενσυλβάνια, όπου ένα αεροσκάφος που είχε καταληφθεί από τζιχαντιστές συνετρίβη πριν από είκοσι χρόνια. Ωστόσο ο πρόεδρος, που έχει επικριθεί έντονα για τη διαχείρισή του στην χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ο οποίος αγωνίζεται για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19, δεν αναμένεται να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις στις προγραμματισμένες τελετές.

«Ενότητα δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να πιστεύουμε το ίδιο πράγμα, αλλά είναι σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να έχουμε πίστη ο ένας στον άλλον», τόνισε ο Μπάιντεν στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα προς μια Αμερική βαθιά διχασμένη.

Σε μήνυμά του, μέσω βίντεο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε πυρά για τους χειρισμούς της τωρινής ηγεσίας όσον αφορά στο Αφγανιστάν. Όπως τόνισε, συγκεκριμένα, «οι ΗΠΑ θα πληγούν περισσότερο, οπότε θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για να καλύψουμε την ντροπή».

Ο Τραμπ δεν θα παραστεί σε καμία από τις εκδηλώσεις για την 11η Σεπτεμβρίου.

Το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον για την επέτειο των 20 χρόνων απο την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

24674532

Οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να διχάσουν όσους πιστεύουν στην ελευθερία και τη δημοκρατία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ένα βίντεο -μήνυμα για την 20ή επέτειο αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.600 στο World Trade Center στη Νέα Υόρκη, όταν αεροπειρατές κατέλαβαν τον έλεγχο τεσσάρων αεροπλάνων και τα χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Εξήντα επτά Βρετανοί υπήκοοι συγκαταλέγονταν στους νεκρούς.

«Ενώ οι τρομοκράτες επέβαλαν ένα φορτίο θλίψης και πόνου και ενώ η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα, μπορούμε τώρα με την οπτική 20 ετών μετά ότι δεν κατάφεραν να κλονίσουν την πίστη μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε ο Τζόνσον στο βίντεο, μήνυμά του.

24674004

«Απέτυχαν να διαχωρίσουν τα έθνη μας, είτε να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας ή να ζούμε σε διαρκή φόβο».

Το βίντεο μήνυμα του Τζόνσον θα προβληθεί σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, όπου βρίσκεται ένα γλυπτό – μνημείο που δημιουργήθηκε από χάλυβα που περισυλλέχθηκε από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων.

Ο Τζόνσον συνέδεσε την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου με την πρόσφατη επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών, βρετανικών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων.

24673989

«Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας να θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν, να αγαπούμε και να νοιαζόμαστε τους επιζώντες και εκείνους που εξακολουθούν να πενθούν και να κρατάμε στέρεη την πίστη μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία, που πάντα θα επικρατούν απέναντι σε κάθε εχθρό», είπε.