Κατά τη διάρκεια μίας ώρας, νέες εικόνες του Άρη αναμένονται περίπου κάθε 50 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας. Οι ενημερώσεις θα είναι επίσης διαθέσιμες στον λογαριασμό της ESA στα κοινωνικά δίκτυα και το hashtag #MarsLIV. «Οι εικόνες θα δείχνουν τον πλανήτη όπως δεν τον έχει δει κανείς ποτέ νωρίτερα», επεσήμανε η υπηρεσία.

Με την εκδήλωση, γιορτάζεται η 20ή επέτειος από την εκτόξευση του τροχιοδρόμου Mars Express του οργανισμού, μία αποστολή για τη λήψη τρισδιάστατων εικόνων της επιφάνειας του πλανήτη, ώστε να τον δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Θα δούμε τον Άρη όπως είναι τώρα, όσο πιο κοντά στο αρειανό “τώρα” μπορούμε να φθάσουμε! Έχουμε ξαναδεί εικόνες του Άρη στο παρελθόν; Ναι, αλλά όχι ζωντανά», τόνισε η ESA σε ανακοίνωση. Είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία εικόνες από τον Άρη μεταδίδονται ζωντανά.

Συχνά δεδομένα και παρατηρήσεις από τον «κόκκινο πλανήτη» λαμβάνονται όταν το διαστημικό σκάφος που τον εξερευνεί, δεν βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη Γη, επομένως οι εικόνες αποθηκεύονται μέχρι να σταλούν στο δικό μας πλανήτη, τονίσθηκε. Λόγω της απόστασης από τη Γη στον Άρη, η εικόνα χρειάζεται 13 – 22 λεπτά για να φθάσει στη Γη, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται οι δύο πλανήτες στην τροχιά τους, γύρω από τον Ήλιο. Η ESA εκτιμά ότι θα χρειασθούν σχεδόν 17 λεπτά.

Διαβάστε ακόμη: