Ο Πλανήτης Άρης είναι, πλέον, διάσπαρτος από άχρηστα αντικείμενα ανθρώπινης κατασκευής και δυστυχώς, δε διαθέτει «σκουπιδιάρικο» για να τα… μαζέψει. Τα –διαφόρων μεγεθών– πεταμένα ανθρώπινα πράγματα στον γειτονικό πλανήτη υπολογίζονται σε 7.119 κιλά ή περίπου 7.1 τόνους.

Προέρχονται από τρεις πηγές στη διάρκεια των περίπου πενήντα ετών της εξερεύνησης του πλανήτη. Πεταμένα εξαρτήματα, διαστημοσυσκευές που έχουν συντριβεί και όσες είναι ακέραιες, αλλά αδρανείς και προφανώς, μη λειτουργικές.

Η ανθρωπότητα έχει στείλει δεκαοκτώ διαστημικά σκάφη σε δεκατέσσερις ξεχωριστές αποστολές. Πολλές βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία, ωστόσο, για άλλες, ο Άρης έχει γίνει ο «τάφος» τους, σύμφωνα με το Γραφείο Υποθέσεων Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Το τελευταίο «σκουπίδι» που ανακαλύφθηκε, ήταν εφέτος στα μέσα Αυγούστου, όταν η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το ρόβερ της “Perseverance” εντόπισε ένα κομμάτι εξοπλισμού, ένα μπλεγμένο τμήμα διχτυού, που είχε εκτιναχθεί κατά τη δική του προσεδάφιση.

Κάθε αποστολή που επιχειρεί να κατέβει στην αρειανή επιφάνεια ομαλά, διαθέτει εξοπλισμό (θερμική ασπίδα, αλεξίπτωτο κ.ά.) που απορρίπτει κατά την κάθοδο του σκάφους.

Όταν το εξάρτημα που εκτινάσσεται πριν την προσεδάφιση, πέσει στο έδαφος, μπορεί να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία πιθανώς να παρασυρθούν από τους ισχυρούς αρειανούς ανέμους, όπως συνέβη στην περίπτωση της άφιξης του “Perseverance”, το 2021. Εκτός από αυτό το ρόβερ, και άλλα αμερικανικά ρόβερ όπως το “Curiosity” και το “Opportunity” έχουν πέσει πάνω σε αντικείμενα που προέρχονταν από τη δική τους προσεδάφιση.

Η δεύτερη κατηγορία μεγαλύτερων «σκουπιδιών» είναι οι εννέα –αδρανείς σήμερα– διαστημοσυσκευές στην επιφάνεια του πλανήτη, οι οποίες είναι: Οχήματα προσεδάφισης “Mars 3”, “Mars 6”, “Viking 1”, “Viking 2”, “Beagle 2”, “Phoenix” και ρόβερ “Sojourner”, “Spirit” και “Opportunity”.

Οι περισσότερες από αυτές είναι σχεδόν άθικτες, συνεπώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιστορικά… «λείψανα» παρά σκουπίδια, από μία διαφορετική άποψη.

Η τρίτη κατηγορία των σκαφών που έχουν συντριβεί, πληροί καλύτερα τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ως «σκουπιδιών». Τουλάχιστον δύο συνετρίβησαν, ενώ, με άλλα τέσσερα χάθηκε η επικοινωνία λίγο πριν ή κατά την προσεδάφιση, οπότε μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται ότι έγιναν κομμάτια, π.χ. λόγω ταχύτερης καθόδου από ό,τι έπρεπε.

Αν προσθέσει κανείς όλα τα παραπάνω, τότε το βάρος όλων των ανθρώπινων κατασκευών που έχουν σταλεί στον Άρη, «αγγίζει» τους δέκα τόνους (9.979 κιλά). Αν από αυτά αφαιρεθεί το βάρος των μέχρι σήμερα λειτουργικών διαστημοσυσκευών (2.860 κιλά), τότε μένουν σκουπίδια βάρους 7.119 κιλών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ρομποτιστή, Κάγκρι Κίλικ, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ορισμένοι ανησυχούν για τους κινδύνους που μπορεί να αποτελέσουν ορισμένα από αυτά τα απορρίμματα για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές στον Άρη. Μπορεί, φερειπείν, κάποιο ρόβερ να μπλεχθεί σε ένα τέτοιο σκουπίδι. Υπομονή, συνεπώς, έως ότου οι άνθρωποι θα μεταφέρουν απορριμματοφόρα στον «κόκκινο» πλανήτη, όταν τον… αποικίσουν.

Διαβάστε ακόμη: