Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είναι έτοιμο για συνομιλίες σχετικά με μια ανταλλαγή κρατουμένων προκειμένου να απελευθερώσει πολίτες των ΗΠΑ που κρατούνται στη Ρωσία, όμως η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα “δεν εκπληρώνει τα επίσημα καθήκοντά της” ώστε να διατηρηθεί ο διάλογος.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε: «Έχουμε δηλώσει πολλές φορές πως είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των πολιτών των ΗΠΑ που καταδικάστηκαν στη Ρωσία και Ρώσων πολιτών στις ΗΠΑ».

Η Ρωσία έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι ανοικτή σε μια ανταλλαγή κρατουμένων η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ και τον Βίκτορ Μπουτ, έναν Ρώσο έμπορο όπλων που έχει φυλακιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γκράινερ εκτίει ποινή φυλάκισης εννέα ετών για κατοχή και διακίνηση κάνναβης, ενώ ο Γουίλαν έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, με τις οικογένειες των Γουίλαν και Γκράινερ στον Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο Καρίν Ζαν-Πιερ να δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να “εργαστεί μέσω όλων των διαθέσιμων οδών προκειμένου να φέρει την Μπρίτνεϊ και τον Πολ πίσω στην πατρίδα με ασφάλεια”.

Το Κρεμλίνο φέρεται να έχει πει κατ΄επανάληψη πως αυτό που αποκαλεί “διπλωματία των μεγαφώνων” από την Ουάσινγκτον δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες να οργανωθεί μια ανταλλαγή κρατουμένων, κάνοντας έκκληση αντ΄αυτού για κλειστές συνομιλίες.

Διαβάστε ακόμη: