Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα παρουσιάσει μια «συγκεκριμένη πρόταση» για την απελευθέρωση της πρωταθλήτριας του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία κρατείται στη Ρωσία από τον Φεβρουάριο, στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θέσαμε μια ουσιαστική πρόταση στο τραπέζι πριν από εβδομάδες», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει την πρόταση με τον Ρώσο ομόλογό του «τις επόμενες ημέρες».

Αυτή θα είναι η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες ταναφέρουν ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να ανταλλάξει την Γκρίνερ με τον καταδικασθέντα Ρώσο διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ ελπίζουν να ανταλλάξουν τον Μπουτ με την Γκρίνερ και ένα άλλο Αμερικανό κρατούμενο, τον Πολ Γουίλαν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες «για λόγους ασφαλείας».

Είναι μια «ουσιαστική» πρόταση, επανέλαβε ο Μπλίνκεν.

Θα είναι πιθανώς μια ανταλλαγή κρατουμένων όπως συνέβη με τον πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η 31χρονη επαγγελματίας συνελήφθη μόλις είχε προσγειωθεί με πτήση από τη Νέα Υόρκη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, έξω από τη Μόσχα, για κατοχή φυσιγγίων ατμού που περιείχαν χασισέλαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Γκρίνερ, δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης (2016 και 2021), η οποία είναι σέντερ στους Φοίνιξ Μέρκιουρι, έφτασε στη Μόσχα για να παίξει άλλη μια σεζόν στο ρωσικό πρωτάθλημα κατά τη χειμερινή περίοδο, που δεν υπάρχει δράση στο WNBA.

Το Ρωσικό δικαστήριο πριν λίγες ημέρες παρέτεινε την προφυλάκιση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ κατά ένα μήνα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της στο Reuters.