Από τα πολλά και ενδιαφέροντα της ομιλίας και της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων συγκράτησα την αναφορά του στο γεγονός ότι έχει “ανακτηθεί” περί το 1 δισ. ευρώ από τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.
Και εις ανώτερα στη συνέχεια, αλλά, δεν μας έλεγαν κάποιοι υπουργοί προ μηνός περίπου, ότι αυτά δεν υπερέβαιναν τα 200 – 250 εκατ. ευρώ; Πως αβγάτισαν έτσι, άραγε;
Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, η παρέμβαση της ΡΑΕ ήταν καθοριστική, καθώς τα στοιχεία της πιστοποίησαν τα υπερκέρδη και έπεισαν και τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να “ανακτηθεί” σημαντικό μέρος τους, προς όφελος των καταναλωτών και του προϋπολογισμού φυσικά, χωρίς να διαρραγούν οι σχέσεις με τους επιχειρηματίες “πρώτης γραμμής”.
Παράπονα και διαμαρτυρίες υπήρξαν βέβαια από την πλευρά τους, αλλά, είπαμε, τα στοιχεία της ΡΑΕ ήταν αδιάσειστα και δεν μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Συνεπώς, συμφώνησαν σε ένα… κούρεμα των “ουρανοκατέβατων” κερδών τους, προ και της γενικής αντίδρασης κομμάτων, φορέων και κοινωνίας
Το μείζον ζήτημα με την φορολόγηση των κερδών των πετρελαϊκών εταιριών (πχ Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ)! -Η «ήπια αναμονή» και η «διαλλακτική στάση» των εταιριών!
Τώρα, να γίνω και…συνήγορος τους και να σας αναφέρω μετά λόγου γνώσεως ότι κυρίως από αυτή την πλευρά ανακινήθηκε και το θέμα ανάλογης “ανάκτησης” κερδών από τις πετρελαϊκές εταιρείες;
Το…άκουσε η κυβέρνηση προσεκτικά, στάθμισε τα υπέρ και τα κατά και μάλλον το θέμα βρίσκεται σε μία κατάσταση “ήπιας αναμονής”, όπως με πληροφορούν γνώστες της υπόθεσης.
Οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, μου μεταφέρουν και την “διαλλακτική στάση” των εταιρειών πετρελαίου, που “μπορεί να συναινέσουν χωρίς τυμπανοκρουσίες σε κάποιου είδους συνδρομή, ειδικά αν η κατάσταση στα ενεργειακά οξυνθεί και λάβει περαιτέρω διαστάσεις”.
Σας τα μεταφέρω όλα αυτά άνευ σχολίων και…αμαρτίαν ουκ έχω!
Πως θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη της Μότορ Όιλ όταν κατά 70% αφορούν εξαγωγές και όχι ελληνικό κοινό;
Κάπου εδώ όμως να τονίσουμε ότι υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό θέμα-πρόβλημα: Για παράδειγμα, η Μότορ Όιλ οφείλει το 70% περίπου του τζίρου της στις εξαγωγές της, δηλαδή τα έσοδα της κατά 70% προέρχονται από την κατανάλωση σε άλλες χώρες.
Πως μπορεί να φορολογηθούν εδώ, στην Ελλάδα και αυτά που εισπράττει από καταναλωτές άλλων κρατών;
Πάντως και η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ της φορολόγησης και των υπερκερδών πετρελαϊκών εταιρειών.
Οι δικές μας του κλάδου, θα έχουν και ένα επιπλέον παράγοντα αύξησης των εσόδων τους, από την κίνητρα της κυβέρνησης για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπου η τιμή του διαμορφώνεται πέριξ του 1,5 ευρώ το λίτρο, έχοντας μεγάλα περιθώρια κέρδους
Διαβάστε ακόμη:
- Επικό σκηνικό στην Αθήνα: Ομοίωμα της Βασίλισσας Ελισάβετ κοσμεί μπαλκόνι πολυκατοικίας
- Ο Άκης Πετρετζίκης έγινε πατέρας για δεύτερη φορά – Το φύλο του παιδιού
- Μαίρη Συνατσάκη: Δημόσια έκκληση στο Instagram – «Λύγισε» στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της
- Καιρός: Τέλος ο φθινοπωρινός καύσωνας, έρχονται βροχές και καταιγίδες