Οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, κλείνοντας ένα ισχυρό 2023 για την ανθεκτική αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ανέφερε την Πέμπτη η ADP.

Οι ιδιωτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 164.000 για τον μήνα, μια σημαντική αύξηση από τις προς τα κάτω αναθεωρημένες 101.000 τον Νοέμβριο και καλύτερη από την εκτίμηση των 130.000 από τη συναίνεση του Dow Jones, σύμφωνα με την εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας.

Η ανάκαμψη στον ελεύθερο χρόνο και τη φιλοξενία πρωτοστάτησε, καθώς ο κλάδος πρόσθεσε 59.000.

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και παρόμοια καταστήματα είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας μετά την κατάρρευσή τους στις πρώτες μέρες της πανδημίας του Covid, αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο περιορίστηκε τους τελευταίους μήνες. Ο κλάδος ηγήθηκε και σε μισθολογικές αυξήσεις, με ετήσια αύξηση 6,4%.

Οι κατασκευές συνεισέφεραν 24.000 στο σύνολο, ενώ η κατηγορία των λοιπών υπηρεσιών, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις στεγνού καθαρισμού και άλλες υποστηρικτικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε 22.000. Οι οικονομικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 18.000.

Υπήρχαν μόνο μερικές κατηγορίες κάτω για τον μήνα, με τη μεταποίηση με 13.000 και τις υπηρεσίες πληροφόρησης και τους φυσικούς πόρους και την εξόρυξη να σημειώνουν πτώση 2.000.

Ο ρυθμός αύξησης των κερδών επιβραδύνθηκε και πάλι, με όσους παραμένουν στην εργασία τους να βλέπουν ετήσιες αυξήσεις στους μισθούς τους κατά 5,4%, ενώ όσοι αλλάζουν εργασία είδαν τα κέρδη να αυξάνονται κατά 8%, ανέφερε η ADP.

«Επιστρέφουμε σε μια αγορά εργασίας που είναι πολύ ευθυγραμμισμένη με τις προσλήψεις πριν από την πανδημία», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP, Nela Richardson. «Ενώ οι μισθοί δεν οδήγησαν την πρόσφατη περίοδο πληθωρισμού, τώρα που η αύξηση των μισθών έχει υποχωρήσει, οποιοσδήποτε κίνδυνος μιας σπείρας μισθών-τιμών έχει σχεδόν εξαφανιστεί».

Από την άποψη του μεγέθους, οι εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους προηγήθηκαν με 74.000 νέες θέσεις εργασίας. Γεωγραφικά, η Δύση σημείωσε αύξηση 109.000 ενώ η Βορειοανατολική πρόσθεσε 94.000.

Διαβάστε ακόμη: