Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από τα πολυετή υψηλά που άγγιξαν την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας έδειξαν ενδεικτικά σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο 4,763% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Νωρίτερα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν έως και 4,884% αφού πέρασαν το όριο του 4,8% την Τρίτη — επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2007.

Η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP δήλωσε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ανήλθε σε μόλις 89.000 τον Σεπτέμβριο, πολύ κάτω από την εκτίμηση των 160.000 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου υποχώρησε 6 μονάδες βάσης στο 4,878%, μετά από σύντομη διαπραγμάτευση πάνω από 5% νωρίτερα στη συνεδρίαση, επίσης σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2007.

Η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε τελευταία κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,104%. Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές έχουν αντίστροφη σχέση, έτσι ώστε όταν οι τιμές αυξάνονται, οι αποδόσεις πέφτουν.

Τα τελευταία στοιχεία παρέχουν κάποιες ενδείξεις ότι μια ιστορικά πιεσμένη αγορά εργασίας που θα μπορούσε να χαλαρώσει, αυξάνοντας την ελπίδα ότι η Federal Reserve ενδέχεται να σταματήσει σύντομα να αυξάνει τα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022 σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό και πρόσφατα σηματοδότησε την πρόθεσή της να διατηρήσει το κόστος δανεισμού υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση ADP ήρθε δύο ημέρες πριν από την επίσημη έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής, αλλά τα δύο σύνολα δεδομένων συχνά διαφέρουν. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι μισθοί εκτός αγροτών αυξήθηκαν κατά 170.000 τον Σεπτέμβριο, από 187.000 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Dow Jones.

Στην τελευταία έκθεση της ADP, τα κέρδη θέσεων εργασίας προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από υπηρεσίες, οι οποίες συνεισέφεραν 81.000 στο σύνολο. Η εταιρεία είπε ότι η ετήσια αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε στο 5,9%, η 12η συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

Διαβάστε ακόμη: