Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, ένδειξη ότι η ιστορικά περιορισμένη αγορά εργασίας θα μπορούσε να διευρυνθεί.

Τα ανοίγματα απασχόλησης ανήλθαν σε 8,73 εκατομμύρια για τον μήνα, μείωση 617.000, ή 6,6%, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. Ο αριθμός ήταν πολύ χαμηλότερος από την εκτίμηση των 9,4 εκατομμυρίων από τον Dow Jones και ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021.

Η μείωση των κενών θέσεων μείωσε την αναλογία ανοίγματος προς τους διαθέσιμους εργαζομένους σε 1,3 προς 1, επίπεδο που μόλις πριν από λίγους μήνες ήταν περίπου 2 προς 1.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας παρακολουθούν προσεκτικά την έκθεση, γνωστή ως Έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών, για ενδείξεις χαλάρωσης της εργασίας.

Η  Federal Reserve αύξησε δραματικά τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αγορά εργασίας και να μειώσει τον πληθωρισμό, και εξετάζει την επόμενη πολιτική της.

Ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν δραματικά, οι συνολικές προσλήψεις μειώθηκαν μόνο ενώ οι απολύσεις και οι χωρισμοί ήταν μέτρια υψηλότερες. Οι αποχωρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ως μέτρο της εμπιστοσύνης των εργαζομένων στην ικανότητα να αλλάζουν δουλειά και να βρίσκουν μια άλλη εύκολα, άλλαξαν επίσης ελάχιστα.

Οι μειώσεις στις θέσεις εργασίας ήταν κύριως από τη βιομηχανία.

Η μεγαλύτερη πτώση του κλάδου ήταν η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας (-238.000), ακολουθούμενες από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (-217.000), την αναψυχή και τη φιλοξενία (-136.000) και το λιανικό εμπόριο (-102.000).

Η έκθεση JOLTS έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την καταμέτρηση των μισθολογίων του Υπουργείου Εργασίας για μη γεωργικούς μισθούς για τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι αυτή η έκθεση θα αυξηθεί κατά 190.000, μια αύξηση από τις 150.000 του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Dow Jones.

Οι αξιωματούχοι της  Federal Reserve στοχεύουν την καυτή αγορά εργασίας ως συγκεκριμένο τομέα ανησυχίας στη μάχη τους να μειώσουν τον πληθωρισμό από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πέρυσι. Το να δούμε πιθανή μείωση των θέσεων εργασίας θα είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι η λιγότερη ζήτηση εργασίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επαναφορά της αγοράς εργασίας σε σχέση με την τεράστια αναντιστοιχία με την προσφορά.

Η  Federal Reserve πραγματοποιεί τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να αναμένουν σε μεγάλο βαθμό την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οι επενδυτές στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Fed Funds τιμολογούν τις μειώσεις επιτοκίων που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, καθώς προσδοκούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να δείχνουν πρόοδο και καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αποτρέψει μια πιθανή επιβράδυνση ή ύφεση στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: