«Αυτή η απόφαση είναι παράνομη και άκυρη», τονίσθηκε από το Υπουργείο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αυτή η απόφαση είναι παράνομη και άκυρη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει.

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών.

Θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες».

Ευρωπαϊκή Ένωση προς Βλαντιμίρ Πούτιν: «Δεν θα αναγνωρισθούν ποτέ οι παράνομες προσαρτήσεις»

«Απορρίπτεται κατηγορηματικά και καταδικάζεται η παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία», τόνισαν σήμερα (30/09) τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις»

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα “δημοψηφίσματα”, στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους.

Δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτές τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση», υπογράμμισαν τα κράτη – μέλη.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι εν μέσω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα ώστε να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δε θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας», συμπληρώθηκε.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μας μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία, με σκοπό να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειασθεί», κατέληξε η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: