Το νέο πακέτο, το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την άμυνα της Ουκρανίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεκαοκτώ συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων “HIMARS”, 150 θωρακισμένα οχήματα «Χάμβι», ανταλλακτικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυτά τα οπλικά συστήματα δεν προορίζονται για τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν αυτήν την περίοδο τον ρωσικό στρατό στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, καθώς θα παραδοθούν στο Κίεβο, έπειτα από πολλούς μήνες.

Η νέα βοήθεια «αποδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να συνεχίσουν τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας», υπογράμμισε το Πεντάγωνο.

Με το νέο πακέτο στήριξης, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φθάνει συνολικά τα 16.2 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου, την 24η Φεβρουαρίου και τα 16.9 δισεκατομμύρια δολάρια, αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ιανουάριο του 2021.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέσχεσαν εκατοντάδες άρματα μάχης που άφησαν πίσω οι Ρώσοι

Ο ουκρανικός στρατός στο ανατολικό μέρος της χώρας φέρεται να έχει υπό την κατοχή του εκατοντάδες ρωσικά άρματα μάχης, τα οποία εγκαταλείφθηκαν από τα πληρώματά τους.

Πηγή έκανε λόγο για περίπου διακόσια άρματα, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται πόσα ήταν λειτουργικά ή αν ήταν δυνατή η επισκευή τους. Σίγουρα, κάποια από αυτά είχαν καταστραφεί, σύμφωνα με άτομο που μίλησε στο Bloomberg.

Άλλος άνθρωπος ανέφερε πως μεταξύ των αρμάτων που κατελήφθησαν, ήταν και σύγχρονα μοντέλα, ενώ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ένα –εγκαταλελειμμένο και σχεδόν άθικτο– Τ–90Μ φαίνεται πως βρίσκεται, πια, σε… ουκρανικά χέρια.

Το Τ–90Μ αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα και προηγμένα ρωσικά άρματα. Αν ισχύει η είδηση, είναι δυνητικά μεγάλο «δώρο» τόσο για το Κίεβο, όσο και τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Προσθέτως, οι ερευνητές της Oryx εκτιμούν πως περισσότερα από 380 ρωσικά άρματα μάχης τελούν υπό ουκρανικό έλεγχο, από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα. Κατά την αρχή των συγκρούσεων, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν κυρίως άρματα τύπου Τ–72 και Τ–80, τα οποία θεωρούνται παλαιότερης τεχνολογίας και αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευάλωτα σε σύγχρονα αντιαρματικά όπλα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν «βαριές» απώλειες.

Διαβάστε ακόμη: