Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε χθες πως τον έχει «σοκάρει» το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έστειλε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην πατρίδα του.

Ο κ. Ζελένσκι υπενθύμισε πως είχε ζητήσει τα εν λόγω οπλικά συστήματα, λίγο καιρό αφότου «ξέσπασε» ο πόλεμος ενάντια στη Ρωσία, την 24η Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σύστημα «Σιδηρούς Θόλος», το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την αναχαίτιση πυραύλων και ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν ξέρω τι έχει πάθει το Ισραήλ· ειλικρινά, έχω σοκαριστεί, δεν καταλαβαίνω γιατί δε μπορεί να μας δώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», ανέφερε.

Ο αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε Γάλλους δημοσιογράφους την Τετάρτη (21/09), με το προεδρικό γραφείο να δημοσιεύει χθες (24/09) την ηχογράφηση της συνέντευξης.

Η τοποθέτηση του κ. Ζελένσκι για το θέμα ήταν ακόμη πιο δηκτική από εκείνη του περασμένου Μαρτίου, όταν επιτιμούσε την ισραηλινή κυβέρνηση, διότι δίσταζε να αποστείλει όπλα. Τότε, η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευθεί, διαβεβαιώνοντας, πάντως, πως θα στηρίξει το Κίεβο όσο περισσότερο μπορεί.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή μερικές ημέρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων, ανησυχεί για το ενδεχόμενο διατάραξης της διμερούς σχέσης με τη Ρωσία, παράγοντα με σημαντικό ρόλο στη γειτονική Συρία, όπου οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις «βάζουν» συχνά στο στόχαστρο φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς.

«Το αντιλαμβάνομαι, αντιμετωπίζει δύσκολη κατάσταση, αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση με τη Συρία και τη Ρωσία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, επιμένοντας πως «σκοπός μου, δεν είναι να κατηγορήσω κανέναν».

«Απλώς, αναφέρομαι στα γεγονότα. Οι συζητήσεις με την ισραηλινή ηγεσία δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα για την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: