Σήμερα (24/07) πριν από την αυγή, δυνάμεις του ισραηλινού κράτους σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους μαχητές σε συμπλοκή με όπλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ανδρών και ανέφερε πως άλλοι έξι τραυματίσθηκαν στη συμπλοκή σε κατοικία της Ναμπλούς. Η οργάνωση μαχητών «Ταξιαρχία Μαρτύρων Φάταχ Αλ–Άκσα» ανακοίνωσε πως οι δύο νεκροί ήταν μέλη της.

Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, που –πιθανότατα– έκαναν έφοδο έξω από το σπίτι για να συλλάβουν έναν ύποπτο, δέχθηκαν πυρά από ενόπλους και «απάντησαν με πραγματικά πυρά και άλλα μέσα, μέχρις ότου εξουδετερώσουν τους τρομοκράτες στο εσωτερικό και τη στέγη του σπιτιού», ισχυρίσθηκε η αστυνομία.

Ο 60άχρονος Νάσερ Εστιτία, γείτονας, τόνισε ότι άκουσε πυροβολισμούς από το εσωτερικό του σπιτιού, προτού οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολήσουν πολλές φορές εναντίον της κατοικίας. «Φώναζαν το όνομα ενός ανθρώπου, καλώντας τον να παραδοθεί», προσέθεσε.

Φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν ότι μέρος του τοίχου στο πάνω πάτωμα, έχει καταστραφεί.

«Άλλο ένα έγκλημα διαπράχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις στην παλιά πόλη της Ναμπλούς, όπου έπεσαν μάρτυρες και πολλοί τραυματίστηκαν. Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα και καθιστούμε υπόλογη την κατοχή για τις συνέπειές του», έγραψε ο Χουσέιν Αλ–Σέιχ, υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, σε δημόσιο μήνυμα.

Οι συνομιλίες υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι οποίες αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, «κατέρρευσαν» το 2014 και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν αναβίωση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τις επιδρομές τους τελευταίους μήνες στη Δυτική Όχθη, αφότου άνδρες από την περιοχή πραγματοποίησαν φονικές επιθέσεις σε δρόμους του Ισραήλ. Η –υποστηριζόμενη από τη ΔύσηΠαλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις.